Zorg

Taalstoornis afasie: kapot is kapot

De man eet een banaan. Een doodeenvoudig zinnetje, maar niet voor mensen met de taalstoornis afasie. Niet meer normaal kunnen praten, geen boek of krant meer kunnen lezen, niet meer gewoon achter de computer kunnen werken, niet meer een normaal gesprek kunnen voeren: voor afasiepatiënten is het dagelijkse realiteit.

Afasie

Voor mensen met afasie is dit een dagelijkse realiteit. Foto: www.Afasie.nl

Hoogleraar neurolinguistiek Roelien Bastiaanse doet al een carrièrelang onderzoek naar afasie. “Hopeloos en verschrikkelijk is het, niet kunnen communiceren. Taal is het meest wezenlijke van de mens. Wezenlijker dan lopen. Dat hoor je ook van mensen die door een beroerte in een rolstoel zijn beland. Die rolstoel gaat nog, maar dat ze niet meer normaal kunnen spreken, dat vinden ze het ergste.”

Afasie en testen

Bastiaanse studeerde in 1983 af als taalkundige. In die jaren waren er nog nauwelijks testen op het gebied van afasie. “Er werd alleen gezegd: die patiënt kan geen zinnen begrijpen. Waarom, daar werd niet naar gekeken, waar de problemen precies zaten werd niet onderzocht. Ik ben materiaal gaan ontwikkelen om patiënten beter te diagnosticeren en te behandelen. Voor je een gebroken been in het gips zet, kijk je toch ook eerst waar de breuk zit. ”

Onderzoek Afasie

Met bescheiden verwachtingen ging ze aan de slag. Bastiaanse had tijdens haar studie een docent gehad die een chronische aversie had tegen alles wat naar therapie neigde. “Afasiebehandeling vond hij wel de allergrootste onzin. Zo begon ik zelf met een grote dosis scepsis. Ik heb nooit gedacht dat ik mensen kon genezen, alleen dat ik ze een beetje kon helpen om beter te communiceren.”

Kapot is kapot

Dertig jaar later is er geen reden geweest om haar mening bij te stellen. “Afasie ontstaat door hersenbeschadiging, dat is onherstelbaar. Mensen kunnen wel vooruitgang boeken, vooral in de eerste drie maanden, maar spectaculair zijn de resultaten niet. Al behandel je zes maanden lang zes uur per week, dan nog gaat niemand met sprongen vooruit. Kapot is kapot. Wat we wel kunnen is mensen weer een beetje leren praten, ze leren hoe ze zich beter verstaanbaar kunnen maken.”

Werkwoorden

Bastiaanse legde zich toe op werkwoorden. Samen met een vrouwelijke collega kreeg ze de eretitel ’The Verb Girls’. Voor een taalkundige zijn werkwoorden nou eenmaal veel interessanter dan zelfstandige naamwoorden. “Een zin zonder zelfstandig naamwoord maak je zo: hij slaapt, zij werkt. Maar een zin zonder werkwoord bestaat niet. In taal heeft het werkwoord de hoofdrol: het drukt uit wat iemand doet, wat heeft plaatsgevonden, wat gaat gebeuren. Werkwoorden, daar kun je niet zonder.”

Daar komt nog bij dat het werkwoord in het Nederlands zich bijzonder gedraagt ten opzichte van andere talen. Volgens de wetten van de taalkunde staat een werkwoord normaal aan het eind van een zin, maar in het Nederlands duikt het in hoofdzinnen op de tweede plek op. Zie de banaan etende man waar dit artikel mee begon. “Afasiepatiënten die dat weer moeten leren, zie je worstelen. Je kunt ze veel beter leren moeilijke dingen te vermijden en het makkelijk te doen: man banaan eten. Geen mooi zinnetje, maar dat snappen ze wel. Er is onderzoek gedaan in Nijmegen dat de communicatie vooruit gaat als je ze dat alternatief aanleert.”

Stoornis

Anno 2013 heeft de taalwetenschap zo redelijk in kaart wat er op taalgebied mis kan gaan in het hoofd. “We weten op welke plekken het been kan breken. Toch kom je nog wel eens voor verrassingen te staan. Dat je een patiënt ziet en denkt: deze stoornis bestaat helemaal niet. Dan moet je weer van voren af aan beginnen, er met je kennis over taal, hersenen en cognitie achter komen welke verklaring er kan zijn.”

Wat dat betreft staat haar nog één ding te doen voor haar pensioen. “Patiënten met grammaticale stoornissen hebben problemen met woordvolgorde en met het vervoegen van werkwoorden, vooral met het verwijzen naar het verleden. Wat ik zo graag wil weten is of die twee problemen ook gerelateerd zijn, of er één onderliggende stoornis is. En vervolgens uitzoeken wat het één dan met het ander te maken heeft, want dat ligt helemaal niet voor de hand. Dat wordt nog een hele puzzel.”

Wat is Afasie?

Naar schatting hebben in Nederland ongeveer 30.000 mensen afasie (a=niet, fasie=spreken). Deze taalstoornis wordt veroorzaakt door hersenletsel. Vaak door een beroerte, maar ook tumoren, een hersenoperatie of een (verkeers)ongeval kunnen afasie veroorzaken. Afasie omvat een breed spectrum van problemen: van woordvindingsstoornissen en het niet meer goed kunnen opbouwen van zinnen tot het niet meer begrijpen van gesproken taal en geschreven tekst.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht