Zorg

Dating voor mensen met licht verstandelijke beperking of autisme

MEE Dating bestaat zo’n 2,5 jaar en is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking of een autisme. ,,We hebben sinds 26 april een site”, vertelt Henny den Besten. ,,Voorheen werkten we met een kaartenbak en deden wij de matches. Nu kunnen de leden zelf op de site kijken en bij ons aangeven met wie ze een date willen.

DatingSinds de site in de lucht is, loopt het als een trein. We kunnen nog wel wat vrouwen gebruiken. Er staan meer mannen ingeschreven.”

Lastig om te daten

,,Voor onze doelgroep is het lastig om contacten te leggen”, vertelt Marike Hoekstra. ,,Iedereen die zich bij MEE Dating inschrijft, krijgt een uitgebreide intake. Daarin vertellen ze wat voor partner ze zoeken en wat ze van een relatie verwachten. Aan de hand van die intake maken wij een webprofiel. Wanneer iemand aangeeft een date met iemand anders op de site te willen, dan kijken wij of ze bij elkaar passen.”

Daten met begeleiding

dating

Marike Hoekstra en Henny den Besten van MEE-dating. Foto: Marielle de Vries

De eerste twee dates worden begeleid. Daar heeft MEE Dating vrijwilligers voor nodig. ,,Dat doen we omdat het voor een cliënt moeilijk kan zijn om een gesprek op gang te brengen en te houden. Maar het kan ook zo goed gaan dat je als begeleider niks hoeft te doen. Bij de tweede date wordt dieper op de zaken ingegaan. Wat verwacht je van een relatie en wat verwacht je van elkaar.”

De vrijwilligers worden voordat ze aan de slag gaan getraind. ,,We gooien ze niet in het diepe”, zegt Den Besten. ,,We leren ze hoe ze de dates kunnen begeleiden en op den duur ook intakegesprekken kunnen doen. Een opleiding is geen vereiste, maar het is wel van belang dat de vrijwilliger affiniteit heeft met de doelgroep.”

Kosten voor daten

Inmiddels denken Hoekstra en Den Besten ook na over de toekomst van MEE Dating vanwege de hervorming van de AWBZ. ,,De leden betalen eenmalig of  in vier termijnen 290 euro. Men krijgt hiervoor wel een persoonlijke intake, de begeleiding bij de dates en toegang tot de datingsite. Hierdoor onderscheiden we ons van de meeste relatiebureaus. We breiden nu mondjesmaat ook uit naar de rest van Nederland. Naast Groningen, Overijssel, Friesland en Drenthe gaan we ons nu ook richten op Gelderland, Flevoland en Utrecht.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.meedating.nl.

 

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht