Zorg

Groningen en Drenthe kennen naar verhouding veel mensen met hart-en vaatziekten. Snel hulp bij hartinfarct.

De noordelijke ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten hebben harde afspraken gemaakt over de behandeling van hartinfarcten. Daardoor is de kans groter dat patiënten op tijd acuut worden gedotterd. Dat scheelt tientallen sterfgevallen, zo stelt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie NVVC.

hart

Hartfalen leidt in Emmen minder vaak tot heropname

Alle patiënten met een mogelijk hartinfarct worden al jaren zo snel mogelijk naar het UMCG gebracht om gedotterd te worden. Jaarlijks behandelt het UMCG zo’n 2200 hartinfarcten. Sinds 2009 kan ook in Emmen worden gedotterd. Sindsdien zijn in Zuidoost-Drenthe ondertussen vijfduizend patiënten gedotterd.

Samenwerking

Volgens de NVVC zijn de provincies Groningen en Drenthe een schoolvoorbeeld voor goede samenwerking rond hartinfarcten. Het blijkt in praktijk dat zulke afspraken tussen huisartsen, ambulances en ziekenhuizen van belang zijn om mensen op tijd te behandelen. “Van levensbelang”, stelt de NVVC zelfs. “Elke minuut dat er geen actie wordt ondernomen, daalt de overlevingskans met 10 procent.”

Hoger risico

Dat is geen overbodige luxe, want Groningen en Drenthe kennen naar verhouding veel mensen met hart-en vaatziekten. Er wordt meer gerookt en er zijn meer te dikke mensen dan elders in het land. Bovendien is het Noorden naar verhouding dunbevolkt en zijn er lange afstanden. De kans dat patiënten dan te laat in het goede ziekenhuis terecht komen is groter.

Protocollen

Voor patiënten met een acuut hartinfarct worden in alle ziekenhuizen, bij huisartsen en in ambulances dezelfde protocollen en behandelmethodes gebruikt. Maar ook bij mensen met een dreigend hartinfarct, maar niet acuut, worden die zelfde protocollen nu ingevoerd. “We lopen daarmee voorop ten opzichte van grote delen van de rest van Nederland”, zegt de woordvoerder van de NVVC.

Uit onderzoek onder patiënten blijkt dat Groningers en Drenten de hulpverlening hoog waarderen. Ze hebben het idee zorg van hoge kwaliteit te krijgen en geven aan veel vertrouwen te hebben in de behandelaars.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht