Zorg

Wat is hondsdolheid? De bestrijding en hoe voorkom je het

Hondsdolheid is uiterst gevaarlijk voor mensen en leidt onbehandeld tot de dood. Vragen en antwoorden over hondsdolheid

hondsdolheid

Wat is hondsdolheid precies?

Bart Kooi, projectleider rabiës aan het Centraal Veterinair Instituut van de Wageningen UR in Lelystad: „Hondsdolheid is een virusziekte, die zoogdieren vooral aan elkaar doorgeven via speeksel. Het virus verspreidt zich uiterst langzaam door het lichaam totdat het in het centrale zenuwstelsel terechtkomt. Alle zoogdieren zijn bevattelijk voor het virus, al komt het vaker voor bij roofdieren. De man die het dit jaar opliep in Haïti was door een hond gebeten.”

Wat is het ziektebeeld?

Kooi: „Als het virus zich in het centraal zenuwstelsel nestelt, veroorzaakt dat bij dieren vaak een gedragsverandering. Men denkt vaak dat hondsdolheid altijd leidt tot agressie, maar het kan net zo goed zijn dat een dier juist heel rustig wordt. Bij mensen herkennen we twee typen rabiës. Bij rabies furiosa hebben mensen vaak last van hyperactiviteit en ongecontroleerde krampen, terwijl bij de paralytische vorm meestal een verlamming optreedt.”

Is het virus te behandelen bij mensen?

Kooi: „Heel goed zelfs, zolang het zich niet in het centrale zenuwstelsel heeft genesteld. Een vaccinatie is vaak afdoende, maar om geen risico te nemen, worden in de bijtwond ook kant-en-klare antistoffen geïnjecteerd. De ziekte kan dodelijk zijn als het slachtoffer niet direct na de beet van een besmet dier medicatie krijgt toegediend. Om hondsdolheid bij dieren te kunnen vaststellen, moeten dieren worden afgemaakt. Om namelijk te kunnen onderzoeken of het daadwerkelijk rabiës betrof, moeten we hersenweefsel onderzoeken.”

Waar komt de ziekte voor?

Een woordvoerder van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): „In Nederland alleen bij bepaalde vleermuissoorten. In de rest van de wereld komt rabiës ook voor bij huisdieren (honden, katten) en bij in het wild levende dieren (vossen, apen, vleermuizen). Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië en Japan zijn rabiësvrij. De huisarts en de GGD hebben actuele informatie over rabiës in het buitenland.”

Wat kun je in Nederland doen om besmetting te vermijden?

RIVM: „Als je een vleermuis vindt, raak hem dan niet met blote handen aan. Leeft het dier nog, probeer hem dan met een kartonnetje in een doosje te schuiven en laat hem buiten vrij. Wil je dat niet zelf doen of kan de vleermuis niet meer vliegen, bel dan de dierenambulance. Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een vleermuis, was dan de wond minstens vijf minuten met water en zeep. Bel daarna direct een dokter. Hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op genezing.” 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht