Zorg

Twijfels en heel veel eten – Column Marielle de Vries

Ik ben begonnen. Serieus dit keer. De twijfels zijn groot. Blijven groot. Gaat het me allemaal lukken. Full-time werken. Zorgen dat er voldoende en gezond eten in huis is. Gezond voor mezelf koken, bewegen en genoeg tijd overhouden om ook nog te ontspannen tussen de bedrijven door.

Marielle de Vries

Daarnaast krijg ik veel goedbedoelde adviezen, die vaak nergens op slaan. ‘Misschien moet je gaan Sonja Bakkeren.’ ‘Doe het Montignac dieet.’ ‘Ik heb goede ervaringen met dat en dat dieet.’ Maar ik wil geen dieet, ik wil een verandering van levensstijl. Een ding heeft jarenlang diëten me geleerd. Een dieet is niet vol te houden. Wil je afvallen, dan moet je je levensstijl veranderen.

Regelmatig eten

Voor mij betekent een nieuwe levensstijl: Minimaal zes keer op een dag eten. Gewichtsverlies is in mijn geval regelmatig eten, genoeg bewegen en volhouden. Meer eten om af te vallen, klinkt voor heel veel mensen waarschijnlijk onlogisch.

Snaaien

De eerste keer dat ik dat hoorde, stond ik met mijn oren te klapperen. Dat was ik niet gewend. Zo vertelde een vervangende huisarts me eens dat ik minder moest eten en meer moest bewegen omdat ik te dik was. In die tijd at ik twee boterhammen en een warme maaltijd per dag. Met uiteraard regelmatig snaaien tot gevolg. Ik kwam er overigens met een virusinfectie die maar niet overging. Niet zo gek als je lichaam te weinig brandstof krijgt om je lijf draaiende te houden. Maar dat aangeleerde gedrag, om af te vallen moet je minder eten en meer bewegen zat er diep in.

Tussendoortjes

Zat, want nu begin ik de dag met een smoothie van vers fruit, magere yoghurt, sinaasappelsap en twee eetlepels brinta voor de broodnodige vezels. Tussendoor neem ik iets gezond. Dat kan een fruitcrisp koekje zijn, een stuk fruit of twee tarwebiscuitjes. Voor de lunch vier donkere boterhammen. Een van de vier bewaar ik voor later op de middag. Wanneer ik van mijn werk naar huis reis, neem ik nog een gezond tussendoortje. Mijn avondeten nuttig ik vaak tussen 19.00 en 19.30 uur. Ik probeer dan goede keuzes te maken. En later op de avond eet ik dan nog een bak magere yoghurt. Het lijkt veel, maar het houdt mijn motor draaiende.

En die 32 kilo die ik kwijt wil, die hoeven er niet in een half jaar af. Als ik op 1 januari 2015 op mijn streefgewicht ben van 78 kilo, dan ben ik meer dan tevreden!

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht