Zorg

Het DNA van één vader en twee moeders ‘Behandeling opent weg naar het maken van ‘designerbaby’s’

De Britse regering heeft de weg vrijgemaakt voor een omstreden IVF-techniek, waarbij DNA van drie personen wordt gebruikt.
DnaGroot-Brittannië is het eerste land dat groen licht heeft gegeven voor deze techniek, waarbij een baby het DNA van één vader en twee moeders met zich meedraagt. De procedure is bedoeld voor stellen waarvan de vrouw een zeldzame energiestofwisselingsziekte (een zogenoemde mitochondriële ziekte) heeft.

Deze ziekte wordt overgedragen van moeder op kind en kan leiden tot permanent energiegebrek, hartproblemen, blindheid en in extreme gevallen tot de dood. Naar schatting 1 op de 6500 kinderen heeft zo’n stofwisselingsziekte.

Genen wisselen

Door in IVF-procedures een klein deel van de genen van eitjes van twee vrouwen om te wisselen – de moeder en een tweede vrouw – is het mogelijk de ziekte niet op een kind over te dragen. Artsen hopen met de procedure circa tien stellen per jaar te kunnen helpen.

Veilig en nodig?

Volgens Britse artsen is de techniek veilig en nodig. ,,Het is goed dat we bekijken of we deze levensreddende behandeling zo snel mogelijk kunnen introduceren’’, aldus Sally Davies, hoofd van de Britse medische dienst.

Anderen vinden de behandeling omstreden en wijzen erop dat medici ingrijpen in menselijke genen en de natuur. David King, directeur van medische waakhond Human Genetics Alert, waarschuwt voor het creeren van ‘designerbaby’s’. ,,Een grens wordt hier overschreden’’, aldus King.

Ethiek

Anderen waarschuwen eveneens voor ‘een hellend vlak’, dat kan leiden tot het van tevoren desgewenst veranderen van eigenschappen van kinderen, zoals haarkleur, lengte, kleur ogen. De Britse medische dienst zei te begrijpen dat het om gevoelige zaken gaat. Een medisch-ethische commissie heeft vorig jaar echter geoordeeld dat de behandeling binnen de ethische normen valt, aldus Sally Davies.

Britse artsen hopen de techniek binnen twee jaar aan stellen te kunnen aanbieden. Een wetsvoorstel wordt later dit jaar gemaakt en zal volgend jaar aan het parlement worden voorgelegd. Ook in de Verenigde Staten wordt aan dergelijke technieken gewerkt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht