Zorg

‘Kinderen krijgen luie hersenen door computer’. Duitse hersenonderzoeker waarschuwt voor negatieve effecten van digitale hulpmiddelen

Is het wel een goed idee jonge kinderen vertrouwd te maken met iPad en andere computers? Ze krijgen er luie hersenen van, stelt de Duitse hersenonderzoeker Manfred Spitzer.

computer

Foto: Leeuwarder Courant/ Jan de Vries

Het menselijk geheugen heeft training nodig, meent Spitzer. Daarom zouden kinderen eerst moeten leren zonder digitale hulpmiddelen. Een Steve Jobsschool, zoals in Sneek, vindt hij dan ook absoluut geen goed idee.

Digitale dementie

Spitzers boek ‘Digitale dementie, hoe wij ons verstand kapot maken’ is onlangs in het Nederlands verschenen en kreeg al aandacht in diverse media. In Duitsland is het een bestseller. De reacties komen over het algemeen neer op: een interessante mening zonder wetenschappelijk bewijs.

Snel informatie ophalen

De redenering van Spitzer is dat kinderen te weinig diepgaand met de stof bezig zijn als ze snelle informatie ophalen via internet. Ze hoeven niet meer echt te lezen voor hun werkstukken, want die stellen ze samen door teksten te knippen en te plakken. Doordat ze typen en met de muis klikken in plaats van met de pen te schrijven, zouden ze de kennis minder goed opnemen.

Schade aan hersenen

De Duitse hersenonderzoeker voorspelt dat digitale media op die manier zichtbare schade toebrengen aan de hersenen. Het geheugen blijft ongetraind en verschrompelt letterlijk. Spitzer ergert zich eraan dat leerlingen steeds minder uit hun hoofd hoeven te leren, omdat alles toch op internet te vinden is.

The New York Times signaleert dat Spitzer deel uitmaakt van een soort tegenbeweging tegen de digitale revolutie. Nota bene in Silicon Valley is een populaire basisschool die alle computers buiten de deur houdt. Op deze Waldorf School of Peninsula zitten opvallend veel kinderen van ouders die werken voor bedrijven als Google, Apple en eBay. Ouders die middenin de digitale wereld staan dus, maar die hun lerende kroost daar nog zo min mogelijk aan willen blootstellen.

Maurice de Hond

In Nederland is vooral Maurice de Hond fel tegen Spitzer in gegaan. Hij stelt in een stuk op zijn eigen website dat het met zijn eigen kinderen juist heel goed gaat, terwijl zij volop opgevoed zijn met digitale media. Verder is Spitzer volgens De Hond vooringenomen: hij heeft een hekel aan allerlei aspecten van het moderne leven. ,,Ik vergelijk het gekscherend met iemand van de Taliban die wetenschappelijk bewijst dat het christendom absoluut niet deugt”, schrijft De Hond.

Geen wetenschappelijk onderzoek

Hoogleraar André Aleman, hersenonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en deskundige op het gebied van dementie, wijst erop dat Spitzer zijn verhaal niet baseert op wetenschappelijk onderzoek. ,,Manfred Spitzer is een gerenommeerd wetenschapper”, zegt Aleman. ,,Alleen wat hij over dit onderwerp zegt is meer interpretatie dan feiten. Het is zijn inschatting op basis van wat hij weet van het brein. Er zijn ook andere, positievere inschattingen mogelijk.”

Sociale media en computerspelletjes zijn niet per se slecht voor hersenontwikkeling, vindt Aleman. ,,Ze bevorderen het associatief denken en snel reageren. Wel is het mogelijk, en daar waarschuwt Spitzer voor, dat mensen minder diep over onderwerpen nadenken. Doordat zij minder parate kennis hebben, kunnen ze dan minder goed beslissingen nemen over complexe vraagstukken.”

Minder kennis opslaan

Een andere bewering van Spitzer is dat kinderen meer kans op dementie hebben als ze minder kennis opslaan in hun geheugen. Hoe meer ‘inhoud’ in de hersenen, hoe langer het duurt voor dementie toeslaat, stelt Spitzer. Dit kan Aleman deels bevestigen: ,,Opleidingsniveau en intelligentie hangen inderdaad samen met een iets kleiner risico op dementie. Het is nog niet duidelijk of dit komt door opgedane kennis en hersenontwikkeling door middel van training, of doordat deze mensen bij de geboorte al een ‘goed brein’ hadden.”
 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht