Zorg

Ongeveer 7500 artsen met verslaving. Tweede Kamer laakt terughoudendheid van Inspectie

De Tweede Kamer is verbijsterd over de houding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de zaak rond een Zoetermeerse huisarts met een zwaar drankprobleem.

alcoholEen kamermeerderheid trekt uit deze zaak vergaande conclusies. De politici stellen dat bij aanwijzingen van verslaving artsen tijdens een inspectieonderzoek voortaan direct op non-actief moeten worden gesteld.

Verslaving aan drank

De IGZ laat medici die problemen hebben met een verslaving aan drank of andere middelen doorwerken zolang deze geen direct aantoonbaar effect heeft op hun werk. De IGZ huldigt het standpunt dat de verslaving dan een privézaak is, waarvoor zij geen mandaat heeft. Ook als de IGZ een onderzoek doet naar die problemen kan de arts patiënten blijven behandelen.

Drankprobleem

De IGZ werd ingeschakeld in de zaak van een Zoetermeerse huisarts, die onlangs op verzoek van zijn collega’s door de rechter uit hun praktijk werd verbannen. De arts heeft al jaren een drankprobleem en psychische klachten. Meerdere instanties tikten hem op de vingers wegens fouten.

Zijn collega’s vrezen dat hij door de drank miskleunt en houden hun patiënten bij hem weg. De man is inmiddels voor zichzelf begonnen. De inspectie verplichtte hem recent, na een halfjaar onderzoek, elke werkdag een blaasproef af te leggen. Ze stelt dat er ‘potentieel risico’ is dat de arts terugvalt in alcoholmisbruik.

Kamermeerderheid

Een kamermeerderheid vindt dat de IGZ te tolerant is naar artsen met een verslavingsprobleem. De inspectie zou meer het belang van de patiënten moeten behartigen.

De Kamer wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid voorstellen dat de inspectie bij sterke aanwijzingen een arts direct tijdelijk op non-actief stelt, en dan onderzoek doet, in plaats van omgekeerd. PVV’er Reinette Klever: ,,Keer op keer zie je dat de inspectie artsen in bescherming neemt in plaats van de patiënt. De inspectie had bij de eerste tekenen van de verslaving van de Zoetermeerse arts naar het College van Medisch Toezicht moeten stappen.”

CDA’er Hanke Bruins-Slot constateert dat de Inspectie de afgelopen jaren geen enkele verslaafde arts bij dat toezichtcollege heeft gemeld. De laatste keer was in 2008. Het college beoordeelt of een verslaafde arts nog wel zijn beroep mag uitoefenen. In Nederland zijn ruim 50.000 artsen werkzaam. Uit onderzoek blijkt dat ten minste 10 tot 15 procent verslaafd is.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht