Well-being

Crisis? Richt je vakantie anders in’. Geregeld een ’break’ helpt bij herstel werkstress

Elk jaar leven velen er al maanden naartoe: de vakantie. Nu het bijna zover is, komt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) met het nieuws dat Nederlanders voor het eerst sinds jaren minder op reis gaan. Reden: de economische crisis.

vakantiestressVakantie is in ons land een heilig huisje. Volgens psycholoog Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg gaat bijna geen enkel volk zo vaak op vakantie als de Nederlanders. “Wij vinden ook dat we die vakantie echt verdienen, omdat we het hele jaar zo hard werken. Als we dan gaan, hebben we récht op twee weken mooi weer. Wij hechten enorm aan onze vakanties. Dat zit in onze cultuur. Zelf heb ik wel eens het gevoel dat het meer gaat om de status die het vele vakantievieren ons geeft, dan dat we nu telkens zo enorm genieten”, zegt Vingerhoets.

Aantal vakanties gedaald

Onderzoeksbureau Nipo constateerde dat het aantal vakanties in de eerste helft van dit jaar met 7 procent is gedaald. Ook hebben, vergeleken met vorig jaar, 300.000 minder landgenoten plannen voor een reis in de zomer. De trend is minder ver weg te gaan. Ook wordt er minder uitgegeven aan vakanties.

Herstellen van werkstress

Arbeids-en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom deed aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek naar het effect van vakantie op het welzijn van mensen. Zij kwam tot de conclusie dat zo’n break van groot belang is voor het herstellen van de dagelijkse werkstress. Op de achtste dag van de vakantie voelen we ons (pas) het lekkerst. Zodra we thuis zijn, ebt het vakantiegevoel snel weg.

Herstel hard nodig

Uit eerder onderzoek bleek volgens De Bloom al dat mensen die lange tijd niet op vakantie gaan, vaker ziek worden en zelfs vaker vroegtijdig overlijden dan mensen die er geregeld even tussenuit gaan. ’Herstel is dus hard nodig’, schrijft De Bloom op haar website. Vakantie is de uitgelezen mogelijkheid om je hoofd leeg te maken. Maar, relativeert De Bloom: ’Je hoeft er niet per se voor weg’. Dat vindt ook Vingerhoets. “We moeten er maar niet te dramatisch over doen. Het zou pas écht slecht gesteld zijn met dit land als we thuis niet meer kunnen genieten. De economische crisis is een mooie uitdaging om je vakantie anders in te richten. Je hoeft echt niet naar Timboektoe. Haal eens een VVVfolder van je eigen stad of regio.

Vrijetijdsziekte

Niet iedereen wordt blij van vakantie. Van de Nederlanders heeft 3 procent last van ’vrijetijdsziekte’. Die mensen krijgen gezondheidsklachten zodra ze tot rust komen. Psycholoog Ad Vingerhoets deed er onderzoek naar. Een eenduidige verklaring is er niet voor. Een van de oorzaken die hij noemt, is dat mensen zo opzien tegen de dingen die ze in hun vrije tijd moeten doen, dat ze er ziek van worden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht