Zorg

Bidden of toch maar inenten? Mazelen brengen streng gelovigen aan het twijfelen

Vijf kleine kinderen met mazelen zijn met ernstige complicaties opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn 161 kinderen officieel besmet, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger. Streng gereformeerden bidden om het onheil te weren. Sommigen twijfelen of ze nu toch een prik moeten halen.

hersenvliesontsteking, mazelen, inenting

Huilende kinderen tijdens vactinatie meningokokken in Kardinge ( Foto: NDC Mediagroep/ DvhN

Bij de GGD Rivierenland in Tiel vaccineren dezer dagen artsen gereformeerden die bij een vorige uitbraak nog niet wilden. Ze komen uit omliggende dorpen en gaan het liefst ongezien via de achterdeur naar binnen.

Zelf beslissen

Scriba (secretaris van een protestantse kerk, red.) Antony Zondag van de Oud Gereformeerde Gemeente in Geldermalsen zegt dat iedere ouder zelf de beslissing moet nemen of er wel of niet ingeent wordt. Hij is niet veranderd. “Je moet niet spelen met de voorzienigheid.”

Bidden

Zondag, die zijn woning niet heeft verzekerd tegen brand en ander onheil, heeft acht volwassen kinderen en inmiddels twintig kleinkinderen. “Natuurlijk was ik bang voor mijn kinderen als er mazelen heersten of polio. Dan ging ik bidden. Dat is het krachtigste wapen.”

Zijn kinderen werden niet geent. Zijn kleinkinderen nu ook niet In het naburige Waardenburg, een Betuws dorpje met twee gereformeerde en twee hervormde kerken, zijn al enkele mazelpatiënten. Een 56-jarige vrouw die niet met haar naam in de krant wil, heeft haar vijf kinderen nooit laten inenten. Bij een gevaarlijke besmettelijke ziekte deed ook zij wat haar is geleerd: bidden. Ze vertrouwt op de voorzienigheid. Een autogordel draagt ze alleen omdat die verplicht is.

Brochure

De Nederlandse Patiënten Vereniging heeft drie maanden geleden een brochure uitgebracht waarin de worsteling van de gelovigen aan de hand van de verhalen van drie dominees wordt geïllustreerd. Een voorstander, een tegenstander en iemand die op de wip zit.

Dominee Reinier van Kooten van de Hersteld Hervormde Gemeente in Apeldoorn noemt de principiële afwijzing ’een misverstand’. “Het is een zegen dat de brochure van de NPV er nu is.”

Tegenover de goedkeurende woorden van dominee Van Kooten staat de veroordeling van predikant Weststrate van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Terneuzen. “Vaccineren is vooruitlopen op de Heere en is ook het verzoeken van de Heere. Je zegt: ’Heere, ik ga nu even op Uw stoel zitten, want er komen zo veel gevaren op me af of kunnen ooit op me afkomen, dat ik nu alvast mezelf maar ziekteverwekkers toe laat dienen’, zegt hij in de brochure van de NPV.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht