Well-being

Omgaan met de rouw van kinderen. Waar moet je op letten?

Omgaan met de rouw van kinderen en jongeren na de dood van een ouder is vaak lastig, zeker als de ouders zijn gescheiden. Hoe schat je in hoe een kind zich voelt? Waarop moet je letten? Hoe sla je de juiste toon aan? “Er over praten is heel belangrijk”, zegt orthopedagoog en rouwtherapeut Leoniek van der Maarel.

rouwverwerking
Voor kinderen van gescheiden ouders kan het moeilijk zijn oprecht van beide ouders te houden. Als dan een gescheiden ouder overlijdt, bemoeilijkt dit het rouwproces voor het kind. Dat, zegt orthopedagoog en rouwtherapeut Leoniek van der Maarel, maakt verdriet en rouw bij kinderen van gescheiden ouders wezenlijk anders dan voor een kind uit een compleet gezin.

Verdrietig

“Een kind voelt vaak dat het met de overgebleven ouder niet kan praten over de overleden ouder”, zegt de orthopedagoog. “Vaak zijn er loyaliteitsconflicten tussen de families van beide ouders en staat een kind er heel erg alleen voor.” Verdrietig om te zien, vindt Van der Maarel (51). In haar praktijk voor rouwbegeleiding komt ze geregeld trieste voorbeelden tegen.

Kinderen in spagaat

Kinderen en jongeren van gescheiden ouders, die worstelen met het overlijden van een van de ouders. Bij gebrek aan onderzoek of literatuur (“Het CBS had er niet eens cijfers over”) schreef ze zelf het boek erover. In Kinderen in spagaat – Rouw na scheiding en overlijden beschrijft ze in heldere, toegankelijke taal hoe kinderen rouwen in verschillende leeftijdsgroepen, hoe je daarmee als ouders, familie, leerkrachten en hulpverleners het beste kunt omgaan, welke valkuilen je beter kunt vermijden en welke factoren een rol spelen wanneer een van de ouders overlijdt na echtscheiding. Achterin het boek heeft zij, behalve allerlei websites, tientallen tips afgedrukt die door kinderen en jongeren zelf zijn aangedragen. Hun ervaringen lopen als een rode draad door het boek.

rouwverwerkingOmgaan met rouw

Volwassenen vinden het omgaan met de rouw van kinderen vaak lastig. Hoe schat je in hoe een kind zich voelt, waarop moet je letten, hoe sla je de juiste toon aan? Moet je er wel of juist niet over praten? Kinderen huilen van binnen, schrijft Van der Maarel. Ze laten in andere gedragsuitingen zien dat ze het moeilijk hebben. Hoe kun je het als ouder en familie zo goed mogelijk doen?

Praten is belangrijk

“Erover praten is heel belangrijk”, zegt ze. “Verplaats je in het kind. Oordeel niet meteen, maar vraag waarom het kind boos of opstandig is. Een van de jongeren in het boek werd vroeger de klas uitgestuurd, maar de leraar kwam op de gang naast hem zitten. Dat had veel indruk gemaakt. Luister verder met je hart, herhaal en beaam wat een kind zegt, geef oprechte aandacht. En behandel ze vooral niet als zielig. Dat willen ze absoluut niet. Kinderen hebben een enorme veerkracht. Ze kunnen veel meer hebben dan wij denken, als ze maar steun ervaren.

Zwijgen niet goed

Zwijgen is de slechtste manier van omgaan met een rouwend kind. In haar boek haalt Van der Maarel een uitspraak van een rouwdeskundige aan: Spreken is zilver, zwijgen is fout. “Niet over het overlijden praten, dat is goedbedoeld, maar het kind heeft er niets aan. Mogelijk nog fouter is als een kind iets uit zichzelf vertelt over de overleden ouder en je leidt het af: ’Kom, we gaan een ijsje eten!’ Zo leert een kind om niets meer te vertellen. Je kunt gewoon vragen of het wil praten.”

Rouwtaken

Zowel kinderen uit complete gezinnen als van gescheiden ouders moeten na het overlijden van een van de ouders dezelfde rouwtaken doorlopen: het erkennen van het verlies (besef dat vader/ moeder echt dood is), het herkennen van de emoties (kinderen laten hun gevoel niet altijd zien aan de overblijvende ouder omdat ze die niet verdrietig willen maken). Stap drie is verkenning van het nieuwe leven en tot slot: verbinding met het leven, leren leven met een overleden ouder en weer vertrouwen krijgen in het feit dat mensen niet zomaar verdwijnen. Bij alle taken heeft het kind volgens Van der Maarel behoefte aan betrokkenheid, informatie, bescherming, veiligheid, herinneringen, vertrouwen, openheid en contact.
Alle kinderen en jongeren die het overkomt, zullen moeten leren leven met het gegeven van een overleden ouder. “Maar het erkennen van het verlies verloopt bij kinderen van gescheiden ouders echt anders. Doordat het contact met de andere ouder vaak al minder is, kan het langer duren voordat het kind beseft dat deze ouder echt dood is. Terwijl dat besef erg nodig is om verder te kunnen.”

Kind betrekken bij uitvaart

Bovendien worden kinderen vaak niet actief betrokken bij de uitvaart van de gescheiden ouder, of zitten ze klem tussen twee families. “Een van de jongeren in mijn boek hoorde achteraf dat de as van haar vader door zijn familie op zee was verstrooid. Zij was daarvoor niet uitgenodigd. Een ander meisje moest tijdens de begrafenis van haar vader kiezen waar ze wilde zitten: met haar moeder, midden in de aula. Of vooraan, met de andere familie, die haar moeder niet moest.”

Puberleeftijd

Bij kinderen in de puberleeftijd – volop bezig met loskomen van hun ouders – betekent het overlijden van een (gescheiden) ouder dat dit proces abrupt wordt afgebroken. “Het is heel belangrijk om erop te vertrouwen dat een puber zijn weg vindt. Ze zoeken waarschijnlijk leeftijdgenoten op. Tegenover volwassenen hebben ze vaak moeite zich kwetsbaar op te stellen. Ze lijken onbereikbaar, maar hebben behoefte aan houvast. Rouwonderzoeker Riet Fiddelaers omschrijft dat mooi: Blijf zo dicht mogelijk van mij vandaan. Je kunt beter praktische vragen stellen: wat is er voor jou thuis veranderd? Of laat ’ns wat websiteadressen slingeren. Als een puber gewoon de dingen blijft doen die hij deed, maak je dan niet te veel zorgen.”

Rouwen op school

Voor alle leeftijden is school na het overlijden van een (gescheiden) ouder heel belangrijk. “Daar gaat alles wél gewoon door. Dat willen kinderen graag. Basisscholen hebben gelukkig steeds meer oog voor rouw bij kinderen. Op middelbare scholen is dat lastiger. Soms is er amper opvang. Of krijgt een jongere te horen: ’Gecondoleerd en je moet je proefwerk nog inhalen’. Het is belangrijk om er bij gelegenheid over te praten met een leerling, ook na een jaar. Je overleden ouder blijft altijd je ouder.”

Leoniek van Maarel

Van der Maarel was zelf 16 jaar toen haar ouders scheidden. Toen ze 34 was, overleden zowel haar vader als haar 47-jarige echtgenoot, met wie zij een dochter heeft, die toen 5 jaar was. “Ik heb aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om te leven met gescheiden ouders en te rouwen over de dood van je gescheiden vader.” Zij werkte toen nog niet als rouwtherapeut. “Achteraf gezien had ik het rouwproces van mijn dochter beter moeten begeleiden. Ik heb niet met haar gepraat zoals zou moeten. Ik behandelde haar als heel groot, terwijl ze nog maar 5 was. Met hulp van een psychologe heb ik geleerd hoe ik het beste met mijn dochter kon omgaan.”
Leoniek van der Maarel begeleidt in haar praktijk (www.hetnieuwerouwen.nl) kinderen, jongeren en volwassenen bij rouw na verlies. Daarnaast organiseert ze kinderweekenden voor stichting Achter de Regenboog (www.achterderegenboog.nl). Voor de stichting Jonge Helden (www.stichtingjongehelden.nl) verzorgt ze lotgenotencontact op scholen. “Kinderen vinden het fijn om met leeftijdgenoten te praten”, zegt de rouwtherapeut, “ook al kennen ze elkaar niet. Die onbekendheid is na een uurtje weg.” Namens beide stichtingen geeft Van der Maarel ook voorlichting en training door het land, meestal op aanvraag, onder meer van scholen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht