Zorg

Roze of blauw? – Column Klasina van der Werf

,,Willen jullie het geslacht weten als ik dat kan zien?”, vroeg de echoscopist terwijl ze de koude gel op mijn buik smeerde. Op dat moment wilden we alleen maar weten of de baby gezond is. Maar we hadden er van tevoren uiteraard wel over nagedacht en waren het er allebei over eens: ja, we willen weten of het een jongetje of een meisje is.

zwanger

Jongetje of meisje

Een zusje lijkt ons erg leuk voor Lena. Zussen hebben vaak een bijzondere band, weet ik uit ervaring. Maar jongens leven weer in een hele andere wereld dan meisjes, dus dat is ook weer heel speciaal om mee te maken.

Ga maar uit van een meisje, dan kan het alleen maar meevallen, zei mijn (mannelijke) collega gekscherend. Over het algemeen wordt ook gesteld dat alle mannen een zoon willen. Totdat ze een dochter krijgen. Zo stelt Kluun in zijn boek ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ dat dochters veel leuker zijn dan zonen. ,,Ze zijn knuffeliger, liever, opener en ze verafgoden hun vader. En als ze snikkend in je armen vallen omdat ze op hun knie zijn gevallen en bij papa willen zijn, voelt hij zich meer man dan hij ooit is geweest. Daar kan geen zaterdagmiddag langs de lijn bij de F-jes tegenop.’’

Geheim bewaren

We hebben er nog even over nagedacht om het geslacht aan niemand te vertellen, maar wisten dat we dat geen maanden meer voor ons konden houden. Vooral mijn man kan geen geheimen bewaren, want met lootjes trekken voor Sinterklaas verspreekt hij zich elk jaar weer. Daar komt bij dat ik mezelf ook niet meer kan vertrouwen door de zwangerschapshormonen. Ik ben op het moment op zijn zachtst gezegd een beetje chaotisch.

Verrassing!

Toch is het ons gelukt om een paar dagen niets te vertellen tegen onze ouders, zussen of collega’s. Alhoewel, achteraf bleek ik me drie keer versproken te hebben. Daardoor was het voor mijn collega’s al geen verrassing meer toen ik hen het nieuws vertelde.

Om het verrassingseffect voor de ouders nog wat groter te maken had ik een taart besteld met roze of blauwe vulling. In Amerika schijnt dat vaak voor te komen, maar bij de bakker in Dokkum hadden ze zoiets nog nooit mee gemaakt. De beppes mochten de taart aansnijden. Op de foto is hun enthousiaste reactie te zien op het moment dat de roze kleur tevoorschijn komt.

En als de binnenkant van de taart blauw was geweest? Dan had deze foto er precies hetzelfde uitgezien!

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht