Zorg

Dagje ziekenhuis: VS zes keer zo duur als Nederland

In vrijwel alle westerse landen lopen zorgkosten op. Maar de VS blijft de grote uitschieter. Een dagje ziekenhuis is er bijna zes keer zo duur als in Nederland. 

WIlhelmina ziekenhuis Assen. Foto: NDC Mediagroep/ Mark van der Meulen

WIlhelmina ziekenhuis Assen. Foto: NDC Mediagroep/ Mark van der Meulen

Ontwikkelde landen met een vergrijzende bevolking en steeds meer technologische mogelijkheden in de zorg kampen er allemaal mee: stijgende zorgkosten. Maar daarbij maakt het wel verschil hoe je de financiering van de zorg organiseert.

Zo zijn Amerikaanse ziekenhuizen met afstand het duurste in de wereld, signaleert weekblad The Economist.  Ruim 5.700 Amerikaanse ziekenhuizen zijn samen goed voor een jaaromzet van 851 miljard dollar. ‘Als de Amerikaanse ziekenhuissector een land was, ging het om de zestiende economie van de wereld”.

Ziekenhuizen: dure zorg

Als gevolg van ‘Obamacare’ moeten alle Amerikanen vanaf 2014 een zorgverzekering kunnen afsluiten. Daarvoor wordt de overheidsverzekering voor basiszorg uitgebreid . Dat betekent meer patiënten en dus nog hogere kosten.

Grootste probleem in Amerika is dat ziekenhuizen betaald worden op basis van het aantal behandelingen. Omdat patiënten slecht in staat zijn om kwaliteitsverschillen te herkennen en te selecteren op prijs, kenmerkt het Amerikaanse systeem zich door veel behandelingen tegen relatief hoge prijzen.

VS en Nederland

Illustratief is het kostenoverzicht van de International Federation of Health Plans, dat kosten van behandelingen in 25 landen bijhoudt. Daarin is ook Nederland meegenomen, op basis van gegevens van Achmea Zorg.

In alle kostenplaatjes torent de VS hoog boven andere landen uit. Onderstaande grafiek toont de kostenindicatie van een dag verblijf in het ziekenhuis voor één patiënt. Nederland zit in de top tien bij de groep van 25, met een bedrag van 554 euro per dag. De gemiddelde prijs in de VS is ongeveer zes keer zo hoog.

Bron

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht