Zorg

Een nare piep voor de rest van je leven. Gehoorschade door concertbezoek

Er zijn mensen die het fantastisch vinden als het helemaal stil is. Het Emmer CDA-raadslid Dirk van Dijken behoort niet tot die groep. Want juist als het doodstil is, heeft hij last van geluid. Van Dijken liep, vertelt hij, een gehoorbeschadiging op door het bezoeken van popconcerten.

Sinds een jaar hoort hij hierdoor voortdurend een piep in zijn oren. “Zeker als het helemaal stil is, is dat heel onplezierig. En het beroerdste is: het gaat nooit meer over.” Van Dijken zet alles in het werk om anderen voor dit onheil te behoeden. Wat hem betreft worden organisatoren van muziekevenementen verplicht om bezoekers oordopjes aan te bieden. Om te beginnen in Emmen.

Dirk van Dijken strijdt voor oordopjes bij concerten. Foto: Dagblad van het Noorden

Dirk van Dijken strijdt voor oordopjes bij concerten. Foto: Dagblad van het Noorden<br data-cke-caption=’ id=”attachment_61231″ align=”alignright” width=”425″‘ data-cke-caption-text=” />

Gehoorschade door harde muziek

Gehoorschade als gevolg van blootstelling aan harde muziek is bepaald geen onderwerp om luchtig over te doen. Uit verschillende onderzoeken blijkt volgens Van Dijken dat er hierdoor in Nederland jaarlijks twintigduizend jongeren met gehoorklachten of gehoorschade bijkomen.

Dit kan voor de rest van hun leven aanzienlijke gevolgen hebben voor hun functioneren en welzijn. Van Dijken kan erover meepraten. Hij werkt nog altijd als adviseur bij de Drentse brandweer, maar als hij zich gedurende lange tijd moet concentreren, dan moet hij extra zijn best doen. “Zeker in de eerste drie maanden nadat ik die gehoorschade opliep, was dat moeilijk. Ik moest er echt aan wennen.”

Het is nooit stil met gehoorschade

De tuin van Van Dijken in de Emmer wijk Bargeres grenst aan een park met een vijver. “Je begrijpt dat ik graag in de tuin zit. Daar is het nooit stil. De wind waait door de bomen en hierdoor bewegen de bladeren. En die fontein in die vijver zorgt ook wat geluid. Weet je, het lijkt me heerlijk om ’s ochtends wakker te worden en alleen het geluid van vogels te horen. Maar goed, dat kan niet meer.” De in Winsum geboren CDA’er benadrukt ’beslist niet zielig te zijn’. “Niemand hoeft medelijden met mij te hebben. Ik heb verder een heel mooi leven. Maar ik vind wel dat mensen moeten weten dat zij kunnen voorkomen dat zij hetzelfde probleem krijgen als ik. En daar hoeven ze echt niet veel voor te doen. Bij concerten oordopjes in je oren en klaas is Kees. De kosten? Bijna niets.”

Oordopjes verplichten om oorschade te voorkomen

Van Dijken, die de afgelopen jaren helemaal niet zo gek veel concerten bezocht, vindt dat de gemeentelijke overheid hierbij een rol heeft. Zij moet organisatoren van muziekevenementen verplichten om oordopjes aan te bieden om gehoorschade te voorkomen. “Net zoals ze bijvoorbeeld ook verplicht zijn om voldoende nooduitgangen te hebben. Of mensen die dopjes gebruiken, is hun eigen verantwoordelijkheid. Maar door ze aan te bieden, maak je ze wel bewust van de risico’s.”

Maximum aan decibels

Maar waarom wil Van Dijken organisatoren niet gewoon een maximum aantal decibels opleggen? “Als je dat doet, moet je ook voortdurend controleren. En het geluid is niet overal op een concertlocatie hetzelfde. Dit alles kost veel mankracht. Of er wel of geen oordopjes worden aangeboden, is met een kort bezoek vast te stellen.”

Dit artikel van Jan Willem Horstman verscheen eerder in Dvhn

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht