Zorg

Mannen hebben meer kans op trombose dan vrouwen

Mannen  lopen twee keer zoveel risico op trombose als vrouwen. Deze verrassende bevinding presenteerde onderzoeker Rachel Roach (Leids Universitair Medisch Centrum)  op het ISTH Congres over trombose en bloedingsziekten.

Trombose

Wellicht helpt geslachtsspecifieke preventie en behandeling het aantal gevallen omlaag te brengen, stelt Roach. Onderzoeker Rachel Roach onderzocht hoe vaak trombose voorkomt bij mannen, bij vrouwen met hormonale risicofactoren en bij vrouwen zonder hormonale risicofactoren. In alle leeftijdsgroepen bleek trombose twee keer zo vaak voor te komen bij mannen als bij vrouwen zonder hormonale risicofactoren.

Hormonale risicofactoren

Desondanks lijkt trombose in de bevolking even vaak bij mannen als bij vrouwen voor te komen. Dat komt doordat vrouwen meer hormonale risicofactoren voor trombose hebben dan mannen, zoals het gebruik van de anticonceptiepil, zwangerschap en postmenopauzale hormoontherapie.

Aparte preventieprogramma’s

Roach: “Onze studie toont aan dat mannen van nature meer kans op trombose hebben en benadrukt het belang van aparte preventieprogramma’s en behandelschema’s voor mannen en vrouwen. Op deze manier kan het aantal mensen dat trombose krijgt in de toekomst wellicht omlaag.”

Wat is veneuze trombose

Veneuze trombose is een aandoening waarbij een bloedstolsel in de aderen ontstaat. Dit gebeurt in Nederland elk jaar bij 1 tot 2 per 1000 mensen. Meestal treedt trombose op in het been (trombosebeen) of in de longen (longembolie).

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht