Zorg

Grenscontrole voor ziekenhuisbacterie MRSA. In Duitsland grotere kans op wondinfectie

De kans om een ziekenhuisbacterie te krijgen is in Duitsland veel groter dan in Nederland. Hier veroorzaken bacteriën na een operatie weer vaker een wondinfectie. Wat is de oorzaak van deze verschillen en hoe wordt de steeds internationalere gezondheidszorg voor patiënten overal even veilig? Duitse en Nederlandse zorgcentra onderzoeken het samen in het zesjarige project EurSafety.

mrsa

Strijd heeft prioriteit

Zorginstellingen uit vijf Nederlands-Duitse grensregio’s voeren via Eursafety Health-net samen de strijd tegen zogeheten ziekenhuisbacteriën. Vanuit het UMCG stuurt professor Alex Friedrich de kennisvergaring, preventie- en bestrijdingsinitiatieven aan als projectleider. Zelfs de oratie die de hoogleraar medische microbiologie eind juni hield, ging deels over infectiepreventie. Want wat hem betreft wordt het tegengaan van de ziekenhuisbacterie topprioriteit voor alle zorgverleners.

Patiënten met Klebsiella

Om het belang daarvan in te zien hoef je niet verder te kijken dan Groningen. Eind 2012 lag de klebsiellabacterie nog op de loer. Een aantal patiënten van het UMCG en Harener revalidatiecentrum Beatrixoord bleek drager.
Klebsiella nestelt zich doorgaans in de darmen, waar ze een stofje aan kan maken dat de bacterie resistent maakt tegen antibiotica. Ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij een zwakke weerstand kan ze moeilijk te bestrijden infecties veroorzaken. Met in het ergste geval de dood tot gevolg.

Gesloten wegens MRSA/VRE

Ook de vergelijkbaar opererende MRSA- en VRE-bacterie werden de afgelopen jaren in Groningen gevonden, respectievelijk bij patiënten in het UMCG en Martini Ziekenhuis. Allen kwamen er zonder schade vanaf. Wel moesten ze een tijd geïsoleerd doorbrengen en zijn afdelingen (deels) gesloten voor een grondige reinigingsbeurt.

Gelukkig weinig sterfgevallen

Dat betekent niet dat de bacteriën onder controle zijn. Friedrich: “Infecties van dergelijke bacteriën zijn de meest voorkomende vorm van schade tijdens ziekenhuisopnames. Sterfgevallen komen gelukkig niet vaak voor. Maar vijftig keer geopereerd moeten worden omdat bestrijding lastig is, is ook een lijdensweg.” Daarbij is veel nog onbekend. “Zoals waar de besmettingen vandaan komen.”

Grensoverschrijdend onderzoek in EurSafety

Meer kennis, goede preventie en bestrijdingsmiddelen zijn daarom noodzaak. Friedrich: “Dat kun je niet in je eentje bereiken. Patiënten worden veel uitgewisseld tussen zorginstellingen, soms tot in andere landen. Bacteriën kennen geen grenzen, dat moet dus ook voor de bescherming gelden.”
Ziekenhuizen, verpleeghuizen, artsenpraktijken, revalidatieklinieken en de GGD in de grensregio’s participeren sinds 2009 in EurSafety. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar effecten van handhygiëne. Of antibioticagebruik: “Zorgverleners moeten weten wanneer het zin heeft dat te geven. Soms leidt het er alleen toe dat de bacteriën er resistent voor worden.” En gezocht wordt naar snelle manieren om besmettingen te verhelpen.
Alle kennis wordt verzameld in de online database eursafety.eu, waar het ook voor andere artsen en patiënten beschikbaar is. Friedrich: “Zo’n duizend zorgverleners komen al op dit platform samen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht