Voeding

Wanneer is het nuttig om (extra) vitamines te nemen?

Wanneer is het nuttig om (extra) vitamines te nemen. We vragen het Jan ter Maaten, internist in het UMCG.

Magnesium tekort, vitamines

We moeten meer groente en fruit eten. Foto: archief LC/DvhN

Meestal is het niet nodig

“Laten we met het belangrijkste beginnen: mensen die geen ziekten hebben en gewoon gezond eten, krijgen voldoende vitamines binnen en hoeven geen aanvullingen te nemen.” Internist Jan ter Maaten staat erop dat eerst te benadrukken voordat hij antwoord geeft op de eigenlijke vraag, wanneer het nou wél zinvol is om extra vitamines te nemen. Want er zijn wel degelijk groepen waarbij het nemen van extra vitamines aanbevolen is.

Vitamines: Vrouwen en kinderen eerst

Zo is het voor zwangeren belangrijk om extra foliumzuur (vitamine B11) te gebruiken. Uit studies over de hele wereld, onder andere met het Groningse register van aangeboren afwijkingen Eurocat, blijkt dat extra foliumzuur voorafgaand aan de zwangerschap vijftig tot zeventig procent beschermt tegen het ontstaan van neurale buisdefecten zoals spina bifida (open ruggetje). Inmiddels pleiten onderzoekers voor hogere doseringen en foliumzuurgebruik gedurende de hele zwangerschap, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat het ook beschermt tegen andere aangeboren afwijkingen zoals aangeboren hartafwijkingen en schisis. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan het voorkómen van pre-eclampsie en vroeggeboorte.

Ook baby’s en peuters (tot 4 jaar) hebben niet genoeg aan hun gewone voeding; voor hen is extra vitamine D gewenst om de botaanmaak te ondersteunen. “Vitamine D is de enige vitamine die je lichaam ook zelf aanmaakt, en daar is zonlicht op de huid voor nodig. Vitamine D-tekort kan leiden tot botbreuken en rachitis, een botafwijking waarbij het kind extreem kromme benen krijgt”, zo legt Ter Maaten uit. “Overigens wordt extra vitamine D ook bij andere groepen aanbevolen: mensen waarvan de huid onvoldoende aan daglicht wordt blootgesteld, zoals gesluierde vrouwen of mensen met een donkere huid die naar ons zonarmere klimaat komen.” Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig dan mensen met een lichte huid voor dezelfde vitamine D-productie.

Ziek, zwak en oud

Ook bij ouderen komt zo’n vitamine D-tekort vaak voor. Uit onderzoek in verpleeghuizen blijkt dat soms veertig tot vijftig procent van de ouderen een tekort aan vitamine D heeft. Ook bij hen blijkt het gebrek aan zonlichtblootstelling de boosdoener.
“Extra vitamines worden altijd voorgeschreven aan mensen met een ziekte die gepaard gaat met malabsorptie: het onvermogen om vitamines uit het eten goed op te nemen. Dit komt vaak voor bij mensen met een maag-, darm- of alvleesklierafwijking. Mensen die hemodialyse krijgen, hebben een overmatig verlies aan vitamines”, aldus Ter Maaten. “Alcoholici hebben een afwijkende stofwisseling waardoor zij meer vitaminen, met name foliumzuur, verbruiken. Daarnaast eten zij vaak te weinig en te eenzijdig.”
Tot slot zijn er de mensen met een eenzijdig dieet: mensen die structureel ongezond eten, of mensen die al dan niet uit overtuiging geen vlees of geen zuivel gebruiken, wordt geadviseerd vitaminepreparaten te gebruiken.

Wat doen vitamines eigenlijk?

“Vitamines hebben allemaal een eigen taak. Bijna allemaal ondersteunen ze de processen die de stofwisseling van cellen (de celopbouw) en het functioneren van de cellen bepalen. Het zijn hulpstofjes die bijvoorbeeld helpen bij de aanmaak van bloed, bloedplaatjes en stollingseiwitten en die het zuurstofverbruik bevorderen. Anderen ondersteunen juist de energieverbranding.”

Zo ontstaat schaarste

Tekorten aan vitaminen ontstaan dus niet zomaar, en als ze er zijn, uiten ze zich op verschillende manieren. “Vitamine B1-tekort kan zenuwafwijkingen veroorzaken en leiden tot een lage bloeddruk en een pompstoornis van het hart. Een tekort aan foliumzuur kan dus leiden tot kinderen met schisis, spina bifida en hartafwijkingen. Vitamine B-12 tekort uit zich in bloedarmoede en neurologische klachten zoals tintelingen, functieverlies van de ruggenmergstreng en raar gaan lopen. Een tekort aan vitamine C leidt tot bloedend tandvlees, onverklaarbare blauwe plekken en buikklachten: scheurbuik was berucht onder zeelui die langdurig op zee waren en geen fruit aten. Een vitamine D-tekort is sluipender: het proces van botontkalking is pijnloos. Daarom merk je een tekort aan vitamine D doorgaans te laat, namelijk pas bij een botbreuk.”

Uit voorraad leverbaar

Toch is een paar avondjes patat en pizza helemaal niet erg voor je vitaminehuishouding. “Van de meeste vitamines legt de mens een voorraadje aan, waar hij soms wel maanden op kan teren. We zien zelfs geregeld mensen die een week helemaal niet eten, bijvoorbeeld na een ongeluk, die nog steeds geen vitaminetekort hebben.” Aan de vitamines B1 (thiamine) en B11 (foliumzuur) ontstaat het snelst een tekort.

Hoe gevaarlijk is een overdosis?

Een overdosis vitaminen krijg je niet zomaar binnen. Zelfs bij mensen die voldoende vitaminen uit hun normale voeding binnenkrijgen, maar ook een (multi)vitaminepreparaat gebruiken, leidt het teveel aan vitaminen nooit tot problemen. “Teveel vitamine C plas je gewoon weer uit”, zegt Ter Maaten. “Maar dat geldt niet voor alle vitaminen: van sommigen zou je bij overmatig gebruik serieuze klachten kunnen krijgen, maar alleen als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid sterk overschrijdt.”

Bron: Kennis in Zicht/UMCG

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht