Zorg

Veel tips goedkopere zorg. Weinig originele ideeën na oproep minister Schippers

Burgers leveren massaal tips om de gezondheidszorg goedkoper te maken. De oproep van minister Edith Schippers heeft al bijna 2400 creatieve besparingsideeën opgeleverd.

diabetes, zorgSchippers deed in februari een oproep aan burgers en zorgorganisaties om zelf met voorstellen te komen voor ingrepen in de zorg. Het basispakket moet voor €1,5 miljard worden versoberd.

2400 tips

Het ministerie van Volksgezondheid kreeg van burgers zo’n 1300 suggesties binnen. Bijna 1100 andere kwamen van belangenverenigingen voor de zorg.

Verspilling

De aanpak van verspilling in de zorg scoort hoog op de lijstjes. Dit idee is overigens niet nieuw. Recent werd zelfs een meldpunt ingesteld
waar burgers en organisaties verspilling van medicijnen of zorg kunnen rapporteren.
Bevordering van preventie staat ook hoog. Bij zorgorganisaties is dit ook een populair thema. Preventie heeft echter al een hoge prioriteit bij het ministerie van VWS. Het kan al rekenen op een compleet nationaal programma.

Beter inzicht

Het pleidooi voor een beter inzicht in de zorgkosten heeft al een ingang gevonden in Den Haag. De medisch specialisten stelden voor om het kostenbewustzijn van patienten flink bij te spijkeren door ze een rekening te sturen. Na druk van de Tweede Kamer gaat de minister dat waarschijnlijk al begin volgend jaar doen.

Weinig verse plannen

Volgens Erik Schut, hoogleraar economie van de gezondheidszorg, is het niet zo raar dat er weinig verse plannen opduiken. ,,Het is ook maar de vraag of er veel nieuws bedacht moet worden. Eerder telt: zijn ideeën praktisch uitvoerbaar en op welke manier?”

De oproep van Schippers maakt onderdeel uit van een strategie om de burger bewust te maken van de hoge zorgkosten. Schut: ,,Dure zorg is een probleem van iedereen, niet alleen van Den Haag. Dat is de boodschap.”

Vanuit de zorgorganisaties kwamen nauwelijks originele ideeën binnen. Veertien van de negentien organisaties gaven desgevraagd hun bedenksels prijs. De apothekersorganisatie, zowel als de huisartsenvereniging weigerde met suggestie te komen.

,,Dit vinden wij een politieke keuze,” schrijft de KNMP (apothekers), die erop wijst dat op uitgaven van apotheken al honderden miljoenen is bespaard. Ook de huisartsen waren dwars. ,,De minister draagt hier de verantwoordelijkheid, niet de zorgorganisaties”, laat een woordvoerder weten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht