Well-being

Help, ik kan geen moment zonder mijn smartphone! Verslaafd aan je telefoon

Driekwart van de Nederlanders checkt elke 3 tot 6 minuten zijn smartphone, constateert Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. Funest voor de concentratie. Raakt je brein daar niet gestoord van?

verslaving“Ik kijk meer naar het scherm van mijn mobiel, dan dat ik naar de wereld kijk. Zo’n telefoon doet echt wat met je”, lacht de 22-jarige Gregorio Hodge, terwijl hij net in een hamburger probeert te bijten. “Dit is ongeveer het enige moment per dag dat ik niet dat ding in mijn handen heb: als ik eet.”

Verslaafd aan je telefoon

Het verbaast Hodge dan ook niets, dat Nederlanders volgens De Hond om de haverklap hun telefoon pakken: om te zien of er sms’jes zijn, groeps-whatsapp’s, email, of om een blik te werpen op Facebook, Buienradar, Teletekst of vul maar in welke andere ‘onmisbare app’.

Vrouwen grijpen vaker naar telefoon

Opvallend is dat vooral vrouwen naar hun telefoon grijpen: dikwijls twintig of zelfs meer dan dertig keer per uur. Volgens de enquête onder negenhonderd Nederlanders raadplegen vrouwen ook vaker sociale media via hun smartphone. Mannen zijn eerder gericht op sportnieuws. Op de vraag wat gebruikers het liefst bekijken, staan video’s met bloopers of opmerkelijke plaatjes (28 procent) op de eerste plaats.

Die eindeloze stroom aan informatie leidt tot een voortdurende afleiding van de normale dagelijkse bezigheden. “Tijdens een vergadering neem ik mijn telefoon even snel mee naar het toilet om niets te missen. Anders word ik toch een beetje onrustig”, bekent Joke Veraart (53), werkzaam voor Humanitas.

Concentratie

En dat is funest voor de concentratie, de menselijke spanningsboog en vooral voor het vermogen iets in rust te beschouwen, waarschuwt de Amerikaanse technologiecommentator Nicholas Carr in zijn onlangs verschenen boek Het ondiepe, hoe onze hersenen omgaan met nieuwe media.

Aandacht verleggen

Ons brein wordt door internet en nieuwe media getraind steeds de aandacht te verleggen. En het stimuleert alleen nog oppervlakkig na te denken, betoogt Carr op bijeenkomsten en congressen over de hele wereld.

“Als ik een boek lees, wordt mijn brein na een pagina of 2 onrustig. Mijn hersens willen niet langer lineair doorlezen, maar zijn op zoek naar een link waarop ik kan doorklikken”, hield Carr in maart de Sociale Media Club Rotterdam voor. Volgens de technologiecommentator leidt het veelvuldig gebruik van iPhones, internet en andere nieuwe media voor een veranderend denkpatroon. Vluchtig en oppervlakkig. “De hersenen passen zich in fysiek opzicht aan nieuwe technologieën aan”, stelt Carr.

Opnieuw opstarten hersenen

Directeur Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut onderschrijft dat de hersenen even opnieuw moeten opstarten, als ze worden afgeleid bij een taak die veel concentratie vergt. Maar dat mensen door het veelvuldig gecheck op hun mobiele telefoon steeds slechter in staat zijn een tentamen te leren of een ingewikkelde tekst te schrijven, noemt Roelfsema onzin. “Ik geloof werkelijk niet dat de hersens dan niet meer in staat zijn tot langdurige concentratie. Wie zijn telefoon weglegt en niet wordt afgeleid, moet zich prima kunnen concentreren,” aldus bijzonder hoogleraar neurologie Roelfsema.

Wegleggen een probleem

Maar juist dat wegleggen van de smartphone, is voor velen een probleem. Semanur Yoruk (21) heeft haar iPhone ’s nachts op haar nachtkastje liggen. “Je weet nooit of er iets gebeurt en iemand je nodig heeft.”

Net als Gregorio Hodge die vaker kijkt naar zijn beeldschermpje dan naar de wereld om hem heen, lijdt Yoruk misschien stiekem aan nomophobia. De ’aandoening’ is een afkorting van ’no mobile phone phobia’, de angst geen contact te hebben via de mobiele telefoon. Omdat het ding zoek is, een lege batterij heeft of stuk is. Hodge: “Ik raak in paniek als ik ’m kwijt ben en haal pas opgelucht adem als hij weer terug is.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht