Zorg

Opmars van bedwantsen. Jeukende bulten door in bed te liggen

Ze zijn 5 millimeter groot, ovaalvormig, hebben zes poten en kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Bedwantsen, ofwel wandluizen, zijn aan een opmars bezig. Als je slaapt, slaan de monstertjes genadeloos toe. Ze prikken, bijten en zuigen je bloed op. En jij blijft achter met pijnlijke, jeukende bulten.

bedwantsen
Het gebeurde twee weken geleden, voor het eerst, midden in de nacht. In haar slaap werd ze genadeloos gebeten. “Mijn vrouw werd er wakker van,” vertelt Robert uit Rotterdam. “Ze was twintig keer geprikt. Over haar hele lichaam had ze flinke, rode bulten. Het konden geen muggen zijn, want ze werd geprikt terwijl ze onder de dekens lag. En vlooien zie je meestal wel springen.”

Speurhond

Zo ging het een paar nachten achter elkaar. Zijn vrouw verhuisde zelfs naar een ander bed, maar dat hielp niet. Ze lieten een speciale speurhond van Eurodogs komen om de woning te onderzoeken. De hond traceerde bedwantsen in de ombouw van hun bed, en bij een kastje met beddengoed.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen (cimex lectularius) nestelen zich graag in kieren en naden, achter plinten, of in stopcontacten. En ze vermenigvuldigen en verspreiden zich razendsnel. Ze slaan louter toe in bed, omdat ze afkomen op lichaamswarmte en uitgeademde CO2 tijdens het slapen.

Toename van bedwantsen

De bedwantsen leken jarenlang spoorloos. Inmiddels zijn ze terug van weggeweest. “Wij waarschuwden al in 2005 voor een forse toename,” zegt bioloog Mike Brooks van het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. “We zagen wereldwijd veel klachten, vooral in de Verenigde Staten en Australië.”

In de VS groeide het aantal meldingen van 537 in 2004 naar 10.985 in 2009. Dankzij de reislustige mens is het inmiddels wereldwijd een plaag. In Nederland krijgen ongediertebestrijders vele honderden meldingen per jaar. Dat is een forse stijging ten opzichte van enkele jaren geleden.

Verspreiding van bedwantsen

De beestjes liften graag mee in koffers, kleding en apparatuur. Maar ook tweedehands spullen van Marktplaats of kringloopwinkels kunnen dragers zijn. En ja, zelfs piloten en stewardessen zijn een ’risicogroep’.

Bedwantsen zijn gevonden in:

  • studentenhuizen,
  • bioscopen,
  • ziekenhuizen,
  • vliegtuigen,
  • magazijnen
  • vrachtwagens.
  • Maar vooral hotels zijn een belangrijke bron.

Amsterdam, de populairste toeristenstad van Nederland, is vaak de pisang. De hoofdstad telde volgens Vreedenburgh in 2011 ruim 450 meldingen.
 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht