Zorg

Dyslexie of dyscalculie. Oefenen? Niet in de zomer

Voor kinderen die moeilijk lezen of rekenen, zit er vaak maar een ding op: oefenen, oefenen, oefenen. Toch is het verstandig om ze in de zomervakantie een pauze te gunnen. Kindercoach Tea Adema: “Van fietsen of vissen krijgt een kind meer inzicht dan van het stampen van tafels.”

 

Dyslexie, DyscalculieDagelijks barstte in het gezin van Elise van de Wal na het avondeten een strijd los. Het was zomervakantie en met haar 8-jarige, dyslectische zoon Bram had ze afgesproken dat hij woordjes zou lezen. Elke dag tien minuten. Hij wilde niet, maar zij hield voet bij stuk. Het was zomervakantie en Brams juf vond het belangrijk dat hij bleef oefenen om een terugval in niveau te voorkomen.

Het recept voor faalangst

Kindercoach Tea Adema uit Noardburgum, voormalig jeugdbeschermer bij Jeugdzorg, noemt de voorgestelde aanpak van de leerkracht hét recept voor faalangst. “Door op die manier met een kind in de vakantie te oefenen, wijs je hem er elke dag op dat hij iets niet goed kan. Bovendien, stel dat je werkgever zegt: ’Je hebt vakantie, maar je moet wel elke dag je mail lezen.’ Met wat voor gevoel ben je dan vrij? Dat is precies wat we met deze kinderen doen.”

De zomerdip bestaat.

Onderzoek uit 2009 van de Universiteit van Twente laat zien dat onderwijsachterstanden tijdens vakantie ontstaan, vooral wat betreft de leesvaardigheid van zwakke leerlingen. Uit een rondvraag onder basisschoolleerkrachten bleek vorig jaar dat 94 procent van de onderwijzers na de zomer een terugval in het niveau bij leerlingen ziet.

Hoe lang deze zomerdip dip duurt, of hoe ernstig de achterstanden zijn, is niet onderzocht. Terwijl juist die aspecten interessant zijn om de ernst van de terugval te kunnen vaststellen. Dat zegt Piers van der Sluis, taal-en leesspecialist van onderwijsbegeleidingsdienst Cedin in Drachten. “Ook volwassenen hebben na een lange vakantie niet meteen alles paraat om op hun werk aan de slag te kunnen gaan.”

Oefenen in de vakantie?

Of het verstandig is een kind in de vakantie te laten oefenen, staat of valt bij het plezier dat het eraan beleeft en de motivatie dat het heeft. “Sommige kinderen zijn enorm gemotiveerd,” zegt Van der Sluis. “Maar er is ook een groep voor wie oefenen steeds maar weer de bevestiging is dat ze ergens niet goed in zijn. Als ze die bevestiging thuis ook krijgen, doet dat hun zelfvertrouwen geen goed.”

Oefenen kan zinvol zijn, dat wil Adema best beamen. “Maar doe het spelenderwijs, niet op een stoel aan tafel. Dreun de tafels op in de auto onderweg naar Frankrijk, tel schelpen op het strand, leg namen van dennenappels in het bos. Van fietsen of vissen krijgt een kind veel meer inzicht dan van het repeteren van tafels. Laat hem een hengel uitgooien en hij leert afstanden schatten.”

Integreren in het dagelijks leven

Oefenen integreren in het dagelijks leven, dát is de kunst. “Taalspelletjes en voorlezen hebben meer effect dan het dagelijkse hardop lezen van rijen woordjes,” zegt Van der Sluis. Voor Bram van de Wal hoopt de taalspecialist dat het kind deze zomer écht vrij heeft. “Zodra oefenen een strijd wordt, stop er dan mee. Als een kind niet wil, is het effect nul. In de zomervakantie, maar ook daarbuiten.”

Het met kinderen in de vakantie oefenen van taal en rekenen, vindt kindercoach Tea Adema een nadelig, rechtstreeks gevolg van de ’terreur van de CITO-toets’. “Er is overdreven aandacht voor het cognitieve leren van kinderen. Alles moet in cijfers worden gewogen en vastgelegd. Terwijl de aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen er op school bij in lijkt te schieten.” Het baart Adema zorgen. Geregeld vragen ouders coaching aan voor hun 4-jarige, omdat hij zich niet zou kunnen concentreren of de CITO-toets voor kleuters onvoldoende heeft gemaakt. “Een kleuter hóéft zich nog helemaal niet te kunnen concentreren. Hij moet spelen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht