Zorg

Meningen verschillen over kans op tekenbeten. Bescherming tegen ziekte van Lyme is ook handel

De een banjert met korte broek en sandalen door het struikgewas terwijl de ander een speciaal geïmpregneerde broek in zijn sokken doet en angstvallig op de paden blijft. Het is weer toptijd voor teken, die soms de ziekte van Lyme veroorzaken. En in de provincies Drenthe en Groningen raken relatief de meeste mensen besmet met Lyme.

lyme“Je moet sowieso alert zijn”, vindt Arnold van Vliet van de Tekenradar en de Wageningen Universiteit. “Ik ga zelf zeker met de broek in de sokken het bos in. Elke teek is er eentje minder. Niet alleen vanwege de kans op de ziekte van Lyme maar ook omdat het vervelend is een teek te verwijderen. Ze zitten soms op vervelende plekken zoals je navel.”

Veroorzaker van Lyme

Slechts een klein deel van de tekenbeten veroorzaakt werkelijk Lyme. En wie Lyme krijgt, hoeft daar ook lang niet altijd ziek van te worden. “Het is dus jammer als mensen zichzelf angst aanjagen en minder naar buiten gaan”, zegt Van Vliet.

Overdreven

Staatsbosbeheer vindt dat ook, en maakt zelfs reclame met de slogan ’Het Blotevoetenseizoen, naar buiten!’ Boswachter Ronald Vorenhout van Natuurmonumenten vindt beschermende kleding overdreven, terwijl hij zelf nota bene flink ziek is geworden van Lyme. “Kleding biedt slechts schijnzekerheid”, liet hij optekenen. “Veel belangrijker is het om ’s avonds je lichaam te checken en eventuele teken weg te halen.”

Ook in Drenthe en Groningen is angst overdreven. Er zijn wel iets meer gevallen van Lyme gemeld uit het Noorden, de afgelopen jaren. Maar de verschillen met andere delen van het land zijn klein en misschien komt het iets hogere aantal ook gewoon doordat mensen in deze regio wat meer buiten komen.

Handel

De angst voor teken is ook handel. Een bedrijf als Rovince verkoopt tegen teken geïmpregneerde broeken, jassen, T-shirts en blouses. Zelfs speciale sokken, handschoenen en petjes. Rovince sponsorde niet voor niets de website Tekenradar.nl en heeft vette orders van het Amerikaanse leger en natuurbeschermingsorganisaties.

Dat is niet voor iedereen nodig, vindt Arnold van Vliet. “Maar het verschilt nogal per persoon. De een kan uren door het bos lopen en krijgt niks, de ander zit meteen onder de teken.” Net als bij muggen lijken de diertjes de ene mens lekkerder te vinden dan de ander. “Als je van jezelf weet dat je vaak gebeten wordt door teken, zou beschermende kleding te overwegen zijn.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht