Zorg

Ziekte van Weil. De kans om het te krijgen is 1 op 1 miljoen

De ziekte van Weil komt zelden voor bij mensen, maar kan wel levensgevaarlijk zijn. Op 19 juni 2008 overleed een 57-jarige medewerker van de Friese waterpolitie aan de ziekte.

weil
Toch hoeven we geen angst te hebben om in open water te zwemmen. Dat zegt moleculair bioloog Rudy Hartskeerl van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam: “De kans op ernstige ziekte is zeer klein.”

Hoeveel Nederlanders raken besmet?

“Jaarlijks zijn er dertig tot veertig ernstig zieke mensen die in het ziekenhuis belanden. Over de milde gevallen weten we weinig, omdat de symptomen dan op griep lijken en mensen niet naar de dokter gaan. Jaarlijks overlijden één à twee mensen aan de ziekte. Opvallend is dat de helft van de ernstig zieke Nederlanders de ziekte in het buitenland oploopt.

Zo raken sommigen besmet tijdens jungletrektochten in Thailand.”

Hoe krijgen mensen de ziekte van Weil?

“De ziekte wordt veroorzaakt door een zogeheten spirocheet, een lange kurkentrekkervormige bacterie. Deze leeft in de nieren van bijvoorbeeld koeien en ratten. Via de urine komen de bacteriën in de omgeving terecht waar ze goed kunnen overleven als het warm en vochtig is, bijvoorbeeld water of modder. De bacterie kan binnendringen bij mensen via een wondje of via de neus, ogen en mond. De vorm die bij ratten voorkomt, eist de meeste slachtoffers.”

Wat zijn de symptomen van de ziekte?

“Bijna alle slachtoffers krijgen koorts. Verder is er een scala aan symptomen van spierpijn tot serieuze leverproblemen waarbij mensen er geel uitzien.

Vroeger dacht men dat patiënten gele koorts hadden, totdat ene meneer Weil zo’n honderd jaar geleden de ziekte herkende.”

Kun je maar beter niet meer in open water zwemmen?

“Ik zou me niet gek laten maken. De kans dat iemand de ziekte van Weil oploopt, is ongeveer één op een miljoen. Wie toch ziek wordt, heeft gewoon stomme pech. Maar blijf wel alert. Iemand die tien dagen na het zwemmen of contact met dieren koorts krijgt doet er verstandig aan naar de huisarts te gaan.” 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht