Zorg

De zon, een tijdbom voor de huid

Het zit standaard in zijn golftas: een kleine tubezonnebrand. Dermatoloog en hoogleraar Marcel Jonkman neemt de kracht en het gevaar van de zon voor de huid zeer serieus. Zeker 25.000 personen per jaar krijgen huidkanker. “Er is nu sprake van een epidemie.”

Op het scherm van zijn pc laat Jonkman in zijn kamer in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) twee foto’s van een man zien. Ze zijn gemaakt van beide kanten van zijn gezicht.

zon
“De man heeft jaren gewerkt aan een bureau bij het raam. De ene kant van zijn gezicht kreeg TL-licht, de andere licht van de zon door het raam. Deze laatste kant is geler, grover, vetter en zit vol cysten. Dat is het effect van de zon.” De huid ziet eruit als die van een tachtigjarige.

Tijdbomeffect

Het grootste gevaar van de zon is misschien wel het ’tijdbomeffect’. “Pas na je vijftigste zie je het effect van te veel zonnen. Vooral bij mannen. Vrouwen gebruiken vaker een dagcrème waar altijd een beschermde factor in zit.”

Wat doet de zon?

Wat gebeurt er precies als de zon de huid onder vuur neemt? Het p53-eiwit zorgt er als een soort poortwachter voor dat cellen die schade hebben opgelopen door de zon, worden afgevoerd. Cellen die de p53 kan repareren, worden hersteld. Jonkman: “Het is een soort fietsenmakerij.”

Als de p53 door de uv-straling van de zon wordt aangetast, kan het eiwit zijn werk niet meer doen. Beschadigde cellen worden niet meer afgevoerd, maar gaan zich delen en uitzaaien. Zo ontstaat huidkanker.

Vakantie

In de jaren zeventig ontstond het fenomeen ’zonvakantie’. Nederland trok massaal naar Spanje en Italië. Van een gat in de ozonlaag had niemand nog gehoord en factor 30 of hoger bestond nog niet.

“Mensen zitten de hele dag binnen en krijgen buiten weinig zon. Ineens worden ze daar dan blootgesteld aan uren van fel zonlicht. Deze vakantiegangers krijgen nu de rekening gepresenteerd voor dat overmatige zonnen. Er is een enorme toename van huidkanker onder mensen boven de 50 jaar.”

Ozonlaag

Van een vergroting van de kans op huidkanker door gaten in de ozonlaag is in Nederland volgens Jonkman geen sprake. Onlangs zijn in Australië vissen gevonden met huidkanker. Mogelijk het gevolg van extreme blootstelling aan uv-straling. Het heeft de wetenschappers aan het denken gezet.

Angst

De commercie en de farmaceutische industrie spelen volgens Jonkman in op de angst voor de zon. “Er valt wel wat te verdienen aan zonbeschermende producten. Reclames nemen toe. Ik word bestookt met proefmonsters van allerlei producten. Overdreven waakzaamheid past ook bij de tijd.”

Tips

Moeten we dan toch het zonwerend zwem-T-shirt aan en alleen met factor 50 de straat op de in de zomer? Jonkman: “Zon met mate. Probeer in het voorjaar en zelfs in de winter geregeld zon te pakken. Bereid je huid op de zomer voor. Insmeren is belangrijk. Zoek een factor die past bij je huid. En ga niet te lang zonnen tussen elf en drie uur.”

Het is niet alleen maar kommer en kwel met de zon. “Zonlicht maakt endorfine aan, wat een gelukkig gevoel geeft. Zon geeft ook energie, vermindert stress en stimuleert de aanmaak van vitamine D. En dat is belangrijk.”

Dit verhaal van Mick van Wely is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht