Zorg

Dikte als ziekte. Veel vrouwen zijn dik omdat ze lipoedeem hebben.

Veel vrouwen zijn dik omdat ze lipoedeem hebben. Dit is een vrij onbekende ziekte, waarvoor geen medicijn bestaat. De vet- en vochtophoping in vooral hun benen is pijnlijk.

Aan haar uiterlijk is niets te zien. Jolanda Greveling uit Wolvega ziet er ‘normaal’ uit, maar ze heeft lipoedeem. Een erfelijke, chronische en ongeneeslijke ziekte die er voor zorgt dat vrouwen dik worden en blijven. Ze zijn moe en hebben vaak pijn. ,,Ik heb niet de gemiddelde omvang van een lipoedeempatiënte.’’ Greveling prijst zich daarmee gelukkig, maar moet daarvoor haar gewicht goed in de gaten houden. ,,Afvallen gaat erg moeilijk.’’

lipoedeem

Foto: www.lipoedeemdag.nl

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien voeren de lymfaten vocht niet goed af. Vet (lip) en vocht (oedeem) hopen op, vooral op billen, dijen en rondom knieën en enkels. Daardoor worden ze niet alleen dik en pijnlijk, ze krijgen ook een ernstige vorm van cellulitis (sinaasappelhuid).

Wat is de oorzaak?

Wat de ziekte precies veroorzaakt is nog niet duidelijk. Wel zeker is dat het een erfelijke ziekte is, die door mannen kan worden overgedragen maar waar alleen vrouwen dik van worden. Omdat lipoedeem zich meestal in de puberteit, na een bevalling of in de menopauze uit, hebben hormonen er invloed op.

Greveling vermoedt dat ze het al sinds haar puberteit heeft. Ze had al op jonge leeftijd last van haar knie. Ze schoof het aanvankelijk op een zware knieblessure die ze had opgelopen. ,,Het zal wel overbelasting zijn, dacht ik.’’ Ze worstelde met haar gewicht. Ze probeerde af te vallen, maar het lukte niet.

Daarbij had ze pijn en was ze ontzettend moe. In het voorjaar van 2006 was ze ,,geestelijk en lichamelijk op’’. Een neuroloog die niets voor haar kon betekenen, verwees haar door naar een dermatoloog. Die zag meteen aan haar lichaamsbouw dat ze lipoedeem had.

Onbekende ziekte

Lipoedeem is een nog vrij onbekende ziekte. Greveling: ,,Zelfs veel huisartsen, specialisten of fysiotherapeuten hebben geen idee van lipoedeem.’’ Tilly Smidt is voorzitter van de Lipoedeem Patiënten Vereniging (LIPV). Zij vermoedt dat 8 tot 15 procent van alle vrouwen lipoedeem hebben. ,,In Duitsland hebben ze dat onderzocht. Ik verwacht dat het aantal hier in Nederland niet afwijkt.’’

Overgewicht

Het probleem bij het herkennen van de ziekte is dat veel lipoedeempatiënten overgewicht hebben. ,,Als ze bij een arts komen, stelt hij of zij de diagnose obesitas en ziet niet dat ze lipoedeem hebben’’, aldus Smidt.

De ziekte heeft ook psychisch zijn weerslag, weet hij. ,,Veel vrouwen proberen af te vallen. Dat lukt dan vaak alleen in het gezicht of bij de borsten. De benen blijven dik. Ze zijn teleurgesteld en denken dat het aan hen ligt. Ze hebben een lage zelfwaarde en hun omgeving zegt vaak: ‘Ja, ja, het zal wel.’” Weten dat ze een ziekte hebben, kan helpen. Smidt: ,,Ze vinden het vervelend, maar de puzzelstukjes vallen wel eindelijk in elkaar.’’

Lotgenoten

Greveling kent weinig lotgenoten in Friesland, maar ze moeten er zijn. ,,Soms zie ik ook wel vrouwen van wie ik vermoed dat ze het ook hebben.’’ Veel vrouwen die zonder het te weten lipoedeem hebben, krijgen waarschijnlijk vaak het advies af te vallen, een strijd die ze nooit zullen winnen. Een geneesmiddel voor lipoedeem bestaat niet. ,,Er wordt geen onderzoek naar gedaan. Er zijn twee grote industrieën: de farmaceutische en de voedingsmiddelen. Die hebben baat bij dikke mensen vanwege dieetpillen en de verkoop van eten’’, beweert Smidt.

Steunkousen

Ter verlichting draagt Greveling steunkousen. Alleen op die manier zetten haar benen niet uit en keert ze de stuwing in haar benen, waardoor ze minder last van de ,,vieze en zeurende’’ pijn en een minder zwaar gevoel in de benen heeft.

Lipoedeem is er altijd. Nu heeft ze een ontsteking in haar bovenarm. Door het krampachtig autorijden over de gladde wegen de laatste tijd – ze rijdt iedere dag van Wolvega naar haar werkplek in Joure – heeft ze de armen overbelast. ,,Maar ik kan ook moeilijk traplopen en bewegen.
Ik ben altijd moe. Het lichaam is altijd bezig.’’ Muggensteken ontaarden bij haar in enorme bulten, het lichaam kan ze niet anders hanteren. Haar gezondheid zal verder achteruit gaan, verwacht ze.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht