Zorg

Nieuwe behandelmethode endeldarmkanker ontdekt. Hoe werkt een coloscopie?

Door recent onderzoek van het Maastricht UMC+ komt een orgaanbesparende behandelwijze binnen handbereik voor patiënten met een ernstige vorm van endeldarmkanker. Belangrijk onderdeel bij de nieuwe therapie is de inspraak van de patiënt.

endeldarmkanker

Monique Maas en Doenja Lambregts, promoveerden beiden cum laude op de ontwikkelde behandelmethode. Prof. Regina Beets-Tan (radioloog) en Dr. Geerard Beets (chirurg) begeleidden dit multidisciplinaire onderzoek.

Wat is endeldarmkanker?

Jaarlijks krijgen zo’n 7.500 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker. Het is een ernstige aandoening waarbij een tumor ontstaat in de laatste 15 cm van de dikke darm.

Hoe behandel je endeldarmkanker?

Vaak is een ingrijpende buikoperatie nodig om het gezwel weg te halen. Met kans op blijvende ongemakken , zoals bijvoorbeeld een permanente stoma. Bij sommige grotere tumoren wordt voordat de operatie plaatsvindt eerst bestraling toegediend, eventueel gecombineerd met chemotherapie. Bij een gedeelte van de patiënten blijkt de tumor door deze behandeling volledig verdwenen te zijn.  Eigenlijk is een ingrijpende operatie dan niet meer nodig, maar tot op heden blijft het moeilijk om dit met zekerheid vast te stellen. Het Maastrichtse onderzoek brengt hierin verandering.

Patiënten inspraak

Professor Beets-Tan legt uit: “Na bestraling en eventuele chemotherapie wordt de patiënt uitvoerig onderzocht met endoscopie en moderne ‘imaging’ technieken. Met zogenaamde diffusie-MRI kan namelijk beter worden bepaald of een tumor volledig weg is of niet.” Nadat deze onderzoeken hebben uitgewezen dat de kans groot is dat de tumor is verdwenen kan de patiënt kiezen voor twee vervolgtrajecten. Hij kan het zekere voor het onzekere nemen en alsnog de operatie ondergaan. Maar hij kan er ook voor kiezen om rustig af te wachten, de zogenaamde ‘wait and see’ methode.

In Maastricht wordt deze in studieverband onder leiding van dr. Beets aangeboden aan deze groep patiënten. Vanzelfsprekend worden dan regelmatig controles uitgevoerd  om eventuele teruggroei van de tumor snel op te sporen en te behandelen. De keuze tussen de twee opties ligt, uiteraard in samenspraak met de betreffende arts,  bij de patiënt zelf, de zogenaamde ‘shared decision making’.

Resultaat

Dat de ‘wait and see’ methode succesvol is blijkt uit de resultaten van het Maastrichtse onderzoek. Patiënten die ervoor kozen om geen operatie te ondergaan hadden veel minder last van complicaties en een betere kwaliteit van leven. Zo was nog maar zeer zelden een permanente stoma nodig en was er slechts een enkele keer sprake van teruggroei van de tumor. Daarnaast ervaren de patiënten de ‘shared decision-making’ als bijzonder prettig: “Ik kreeg in een ander ziekenhuis alleen te horen wat de arts goed voor me vond, maar dat is toch onzin, het is mijn lijf,” aldus één van de patiënten uit het onderzoek.

Filmpje

Bekijk hier een filmpje van een darmonderzoek ook wel een coloscopie genoemd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht