Zorg

Ben jij nog niet dik genoeg? – Column Marielle de Vries

‘Het is een lief kind, maar zo dik dat je niet om haar heen kunt kijken.’ Twee vrouwen zitten in de trein tegenover mij en keuvelen doodgemoedereerd over een gemeenschappelijk kennisje. Ik vind het lomp. Het klinkt alsof het lieve kind niet goed genoeg is, vanwege haar omvang.

 

Marielle de Vries,

Het is voor mij ook een gevoelig punt. Ik heb mijn hele leven al goedbedoelde en minder goedbedoelde opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Ooit vertelde iemand dat ik nog single was omdat ik te dik was. Mijn repliek: ‘liever dik dan lelijk’ werd niet gewaardeerd. Want dat hoorde je niet te zeggen. Dat iemand lelijk is.

Eten is not done

Iedereen heeft een mening over dikke mensen. Eten is bijvoorbeeld not done. Als je met warm weer een ijsje eet, net zoals iedereen, dan wordt deze je mond uitgekeken. Ik dacht altijd dat ik het me verbeeldde, maar inmiddels weet ik dat het waar is. Ook als ik boodschappen doe wordt er regelmatig door derden een blik in mijn karretje geworpen. Als ik dan terugkijk, worden hoofden afgewend en lopen de betrapte daders snel door.

Dikkerdje

Ik stond ooit op straat een bruine boterham met kaas te eten. Een man kwam voorbij. Keek me aan en zei: ‘Hee ben jij nog niet dik genoeg’. Ik keek hem verbijsterd aan en mijn eetlust was op slag verdwenen. De boterham heb ik weggegooid. Als dikkerdje mag je niks eten. Het maakt niet uit of het gezond is of niet en dat ieder mens moet eten om te blijven leven.

Kijk maar

Jarenlang heb ik hierdoor geweigerd in het openbaar te eten. Etentjes in restaurants probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. Want ik was me ervan bewust dat mensen naar me keken. En als iemand mij al etend op de foto zette, vroeg ik hem om deze te wissen. Inmiddels heb ik dat afgeleerd. ‘Kijk maar’, denk ik dan. Ik weet dat ik de juiste keuzes maak op het gebied van eten. En jullie blikken en opmerkingen zeggen meer over jullie dan over mij!

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht