Zorg

Bijna een op de tien mensen ‘hoort stemmen’ in zijn hoofd

Winston Churchill en Charles Dickens hadden het, acteur Anthony Hopkins komt er ook rond voor uit. Ze ’horen stemmen’ in hun hoofd. Vijf vragen aan voorzitter Erica van den Akker van de Stichting Weerklank

stemmen

Hoeveel mensen ’horen stemmen’?

“Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft er wel eens mee te maken. Herkenbaar is wellicht dat je denkt dat je partner iets tegen je zegt. ’Wat zei je?’ ’Ik zei helemaal niks, schat’. Maar bij 2 tot 4 procent wordt het sociale leven totaal ontregeld. Sommigen horen heel veel stemmen, wel vijftig, de hele dag door. Dat is een lijdensweg, hoor. Die zitten in hun eigen horrorfilm.”

Wat horen die mensen dan?

“Vaak verwoorden de stemmen iets over de persoon zelf, dus dat kan heel verschillend zijn. Maar er zijn wel overeenkomsten. Veel stemmen hebben kritiek of geven opdrachten: doe dit, doe dat. En als ze het niet doen, volgen dreigementen. Soms zijn het geen stemmen. Je hoort de telefoon overgaan, maar niemand die belt. Of de deurbel klinkt, maar er staat niemand op de stoep.”

In films zijn mensen die stemmen horen eng en kwaadaardig.

“Ik kijk graag naar politieseries en vaak denk ik na drie minuten al: ja hoor, daar heb je weer de schizofrene moordenaar die stemmen hoort. Heel stigmatiserend. In werkelijkheid gaat het veelal om kwetsbare mensen. Ze kunnen nauwelijks een normaal gesprek voeren omdat ze al zo veel horen. Ze worden bang en raken in een sociaal isolement.”

Waar komen ze vandaan, die stemmen?

“Dat weten we niet precies.De officiële lezing is dat het een symptoom van een ziekte is, zoals schizofrenie of borderline. Nieuwe inzichten maken steeds duidelijker dat er vaak een traumatische ervaring aan vooraf is gegaan.”

Is het te genezen?

“Je kunt met medicijnen de stemmen wel onderdrukken, maar dat lost het probleem niet op. Anderen zeggen: je moet ze negeren. Wij leren mensen hoe ermee om te gaan.” 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht