Zorg

Autisme komt vaker voor bij linkshandigen

Het is eigenlijk een wonder dat er nog linkshandigheid bestaat, de evolutie had deze eigenschap, die bij sommige ziektes vaker voorkomt, allang moeten laten verdwijnen. Gedragsbiologe Sara Schaafsma zocht bij de Papoea’s in Indonesië naar een verklaring.

linkshandige, autisme

 

Linkshandigen zouden creatiever en intelligenter zijn, nu blijken ze in de gevarenzone te zitten?

“Die eerste twee aannames zijn niet per se onwaar. Er zijn onderzoeken waarin wordt beweerd dat het percentage linkshandigen opvallend groot is onder kunstenaars, maar daar weet ik het fijne niet van. Ik weet wel dat bij autisme, schizofrenie en kinderen met een extreem laag geboortegewicht linkshandigheid veel meer dan gemiddeld voorkomt. Je zou zeggen dat de evolutie dat zou uitselecteren, toch komt het nog steeds voor.”

Wat was de bestaande verklaring voor het feit dat linkshandigheid nog steeds bestaat?

In vechtsporten als schermen en boksen blinken linkshandigen uit, dat is bekend. Hoe dat komt,weten we niet precies. Het idee is dat ze daar zo goed in zijn omdat ze een verrassingsvoordeel hebben. In samenlevingen waarin gevechten nog belangrijk zijn omte overleven en status te krijgen. Bijvoorbeeld bij de Papoea’s waar doorstammenoorlogen nog veel man-tot-man gevechten zijn.”

Klopte die hypothese?

“Nee. De theorie voorspelde gemiddeld veelmeer linkshandigen bij de Papoea’s. Maar uit ons onderzoek bleek het tegendeel: het waren er juist extreem weinig.”

Wat is volgens u dan een betere verklaring?

“Gezondheidszorg. Uit een vergelijking die ik heb gedaan in twaalf westerse landen, blijkt er een positieve relatie tussen de hoogte van de uitgaven aan gezondheidszorg en het percentage linkshandigen.

Gebrek aan moderne geneeskunde bij de Papoea’s kan verklaren waarom linkshandigheid er zo weinig voorkomt.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht