Zorg

Stemmen in hoofd. ’Soms horen kinderen een overleden oma’

Het horen van stemmen in het hoofd komt bij veel kinderen van 7 en 8 jaar voor, zo ontdekte psycholoog Agna Bartels van het UMCG.

kindermishandeling, stemmen

Maar liefst een op de tien kinderen hoort stemmen. Zijn het er echt zo veel? Is dat niet overdreven?

“Nee, het komt overeen met andere uitkomsten, want er is vrij veel onderzoek gedaan naar dit verschijnsel.Gemiddeld komt het bij 5 procent van alle mensen voor. Dit bleek uit een studie die alle onderzoeken op dit gebied in kaart bracht. Dat waren dan onderzoeken bij volwassenen en bij kinderen van 9 jaar of ouder. Ons onderzoek brengt voor het eerst in kaart hoe vaak het bij kinderen van 7 en 8 voorkomt.”

Is het een ziekte?

“Het is absoluut geen ziekte.De kinderen zijn gewoon gezond en de meesten functioneren normaal. Soms kunnen ze wel bang worden van de stemmen, vooral als ze je allerleinegatieve dingen toewensen.”

Is het een psychiatrische stoornis zoals schizofrenie?

“Nee, iedere appel is fruit maar niet al het fruit is een appel. Stemmen horen komt inderdaad voor bij 70 procent van de mensen met schizofrenie. Trouwens ook bij andere psychiatrische aandoeningen komt het voor, zoals bipolaire stoornis en post-traumatische stress-stoornis. Maar veel stemmenhoorders voelen zich helemaal niet ziek en hebben geen psychiatrische stoornis.”

Waar komen de stemmen vandaan?

“Dat weten we niet. Ze zijn er. Het blijkt wel dat kinderen die stressvolle of traumatische gebeurtenissen meemaken vaker stemmen horen. Dat kunnen ernstige gebeurtenissen zijn maar ook gewone dagelijkse stress, zoals het kwijtraken van je portemonnee.”

Veel jonge kinderen hebben fantasievriendjes. Zijn de stemmen niet van zulke vriendjes die toevallig langer blijven?

“Denkbeeldige vriendjes kunnen soms heel lang bij kinderen blijven. Maar kinderen die stemmen horen, geven zelf aan dát het stemmen zijn. Ze kunnen zelf heel goed onderscheid maken.”

Wie horen ze eigenlijk praten? Andere kinderen, volwassenen of televisiestemmetjes?

“Over televisiestemmetjes heb ik niets gehoord. Soms is het de stem van een overleden opa of oma, soms zomaar een stem. Soms zijn het andere kinderen, zoals een pestkop uit de klas.”

Plattelandskinderen horen vaker stemmen dan stadskinderen. Hoe komt dat?

“Daar hebben we eigenlijk geen idee van, het verraste ons zelf ook. In het algemeenkomen psychiatrische problemen vaker voor in de stad. Misschien dat het iets te maken heeft met de stilte op het platteland waarin geluiden ver dragen, bijvoorbeeld stemmen van personen die je niet kunt zien. De stadskinderen die stemmen horen, blijken er wel meer last van te hebben.”

Wat kunnen ouders doen?

“Veel ouders weten helemaal niet dat hun eigen kind wel eens stemmen hoort, blijkt uit ons onderzoek. Maar als ouders het wel weten, kunnen ze eerst hun kind geruststellen en zeggen dat het heel normaal is. Het komt immers bij één op de tien kinderen voor. Als blijkt dat ze er veel last van hebben, als ze er bang vanworden bijvoorbeeld, dan zou ik zeker hulp gaan zoeken.”

Wat kunnen hulpverleners uitrichten?

“Ze zullen proberen de angstige lading en depressieve gevoelens weg te nemen. Recent bleek uit onderzoek dat cognitieve gedragstherapie niet echt goed werkt, maar dat ging om jongeren van 14 tot 30 jaar. Wellicht zou het slikken van visolie kunnen helpen, maar ook dat moet nog verder worden onderzocht.”

Wat gaat u er verder mee doen?

“Als onderzoeksgroep hopen we over een aantal jaren dezelfde kinderen opnieuw te kunnen onderzoeken. Dan zullen we meer te weten komen over wat het horen van stemmen op kinderleeftijd betekent en of bepaalde problemen zijn te voorspellen.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht