Zorg

Meeste ongevallen scootmobiel door omvallen

De meeste ongelukken met scootmobielen gebeuren doordat de voertuigen met hun bestuurders erin omvallen. Dat kan onder meer gebeuren doordat het wegdek ongelijk is, door een aanrijding of doordat de bestuurder tegen een stoeprand botst.

Scootmobiel

Foto: Appie Kamstra/ www.appiesfotosite.nl

Ook bedieningsfouten zorgen vaak voor ongelukken. Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL dat op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is uitgevoerd. 250 mensen die met een scootmobiel een ongeluk hebben gehad, deden mee.

Ongelukken met scootmobiel

Zeven van de tien ondervraagden zeggen te zijn omgevallen met de scootmobiel. Een deel van deze mensen kwam daardoor klem te zitten. In 20 procent van de gevallen hadden deze onfortuinlijke bestuurders last van steile hellingen, schuine stoepranden en hobbels en kuilen.

Besturingsfout

Besturingsfouten zorgden verder voor 14 procent van de ongelukken, bijvoorbeeld door niet goed sturen of doordat de bestuurder zich vergist in
gas- en rempedaal. Ook kantelen in de bocht komt voor (7 procent), net als vallen doordat de armleuningen omhoog staan (5 procent).

Botbreuk door ongeval scootmobiel

Bijna de helft van de respondenten (48 procent) geeft aan een breuk te hebben opgelopen door het ongeval. De andere helft (46 procent) liep
oppervlakkig letsel op. Bij de oudere bestuurders (85-plussers) wordt vaker aangegeven dat hun eigen rijgedrag mede heeft geleid tot het ongeval.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer ongelukken met scootmobielen. Het aantal opnames op de spoedeisende hulp steeg tussen 2007 en 2011 van 1200 naar 2000.

Meer scootmobielen

Ook het aantal scootmobielen is flink toegenomen: van 150.000 in 2006 tot 250.000 vorig jaar. Volgens VeiligheidNL zou het goed zijn om te bekijken of de gas- en remconstructie veiliger kan worden gemaakt. Ook is training van gebruikers van belang. Verder moeten wegen zo worden ingericht dat bestuurders van een scootmobiel er veilig kunnen rijden. Mensen kunnen op www.blijfveiligmobiel.nl kijken welke scootmobiel voor hen het meest geschikt is. Daarnaast heeft het ministerie een rijvaardigheidscursus ontwikkeld waar gemeenten gebruik van kunnen maken.

Filmpje ongeluk scootmobiel

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht