Zorg

Slikker bloedverdunner gevolgd. Nieuwe antistollingspil handig maar kans op maagbloedingen

Bloedverdunners zijn een van de meeste gebruikte medicijnen. Vooral veel ouderen slikken de witte pilletjes met namen als sintrom of marcoumar de rest van hun leven, nadat ze zijn behandeld voor hartritmestoornissen of rond een knie-of heupoperatie.

bloedverdunner

Er is sinds kort een nieuwe generatie antistollingspilletjes op de markt en om te voorkomen dat er bij de invoering ongelukken gebeuren, hebben medisch specialisten en LabNoord in Groningen afspraken gemaakt in de Regiotafel Antistolling.

Nieuwe pillen

Al jaren kijken cardiologen, hematologen en hun patiënten reikhalzend uit naar een nieuwe generatie pilletjes, zogeheten NOAC’s, Nieuwe Anti Coagulantia. Ze zijn even goed als de oude maar vriendelijker in het gebruik. Patiënten met bloedverdunners moeten nu nog maandelijks hun bloed laten prikken bij de trombosedienst om te checken of het bloed niet te dun of dik is. Met de nieuwe pilletjes hoeft dat niet meer, er zijn minder schommelingen. “Voor patiënten is dat heel prettig en daarom is het logisch dat veel mensen zelf over willen op de nieuwe bloedverdunners”, zegt Ursula de Jonge Baas van de Regiotafel.

Maar de nieuwe middelen kennen ook nadelen. Zo is de kans op maagbloedingen wat groter. En als er een keer een bloeding ontstaat, is er geen ’tegengif’. Met de oude generatie bloedverdunners kon dat nog wel, snel een ’tegengif’ slikken om de bloeding te stelpen. “Er zijn wel stofjes in ontwikkeling die als tegengif zouden kunnen dienen maar ze zijn er nu nog niet”, zegt Karina Meijer, hematoloog in het UMCG.

De grotere kans op maagbloedingen kwam twee weken geleden in het nieuws na enkele wetenschappelijke studies. “Maar er staat tegenover dat er met deze NOAC’s juist minder kans is op een hersenbloeding”, vervolgt Meijer. “Het klinkt cru, maar van een maagbloeding bloed je of dood, of je herstelt volledig. Een hersenbloeding kan juist vervelende gevolgen hebben op langere termijn.”

Het voordeel van de nieuwe middelen, dat je niet steeds bloed hoeft te prikken, is meteen ook een belangrijk nadeel. Patiënten komen daardoor niet meer om de zo veel tijd bij de trombosedienst, er wordt minder goed op ze ’gepast’. “We moeten voorkomen dat er een hele groep NOAC-gebruikers in het wild rondloopt zonder dat iemand ze controleert”, zegt De Jonge Baas.

Vandaar de afspraken in de Regiotafel Antistolling. De trombosedienst gaat alle patienten die zijn overgezet op de NOAC’s na een maand bellen, of ze hun pilletjes wel slikken en of ze goed bevallen. “Door het bloedprikken kon je meteen ook zien of mensen wel slikten. Dat zie je nu niet meer.”

Voor artsen is het even opletten geblazen. De nieuwe pillen zijn niet voor alle patiënten geschikt. Maar door mond tot mondreclame vragen veel patiënten er wel om bij hun dokter. “Voorlopig spreken we af dat alleen mensen met hartritmestoornissen, veneuze trombose en na een longembolie de nieuwe middelen krijgen voorgeschreven.”

In het ziekenhuis of bij de tandarts is het ook wennen. Het bloed stolt anders met de nieuwe pillen en de arts moet dus ook op een andere manier ingrijpen bij bloedingen. Zo zijn er nieuwe protocollen voor als patiënten metdenieuwemiddelenopdeoperatietafel of bij de spoedhulp belanden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht