Zorg

Omstreden pil Domperidon blijft te koop

De antibraakpil Domperidon blijft nog zeker een halfjaar langer zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA heeft een hernieuwd oordeel over de bijwerkingen van dit medicijn tot december uitgesteld.

domperidon

De Belgische farmacoloog Luc Hondeghem is woedend. “Het is vergelijkbaar met iemand die mensen neerschiet op de markt in Hilversum en de politie zegt: we gaan eerst nog even verder onderzoek doen naar de foto’s om te zien of er meer doden zijn.” De professor uit België voert al jaren een verbeten strijd tegen het middel dat vooral wordt gebruikt tegen braken en misselijkheid en begrijpt niet dat de medische instanties niet in actie komen.

Bijwerkingen

Saillant detail: fabrikant Johnson & Johnson gaf eerder deze week te kennen zelf een grootschalig onderzoek naar de bijwerkingen op het hart te verrichten. Die resultaten worden eveneens aan het einde van dit jaar verwacht. Mogelijk wegen die bevindingen nu mee in het oordeel om het medicijn al dan niet van de markt te halen.

Sinds het AD in maart onthulde dat er een Europees onderzoek is begonnen, zijn er zestien nieuwe sterfgevallen bij het bijwerkingencentrum Lareb gemeld na gebruik van Domperidon. Het totaal aantal doden dat in Nederland is gemeld en mogelijk verband houdt met de antibraakpil komt daarmee op twintig. Mogelijk ligt het werkelijke dodental door de bijwerkingen nog veel hoger.

Onderzoek

Uit onderzoek van de Nederlandse wetenschappers Mirjam Sturkenboom en Sabine Straus bleek dat jaarlijks mogelijk 100 tot 150 mensen overlijden aan een acute hartstilstand na gebruik van het middel.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht