Zorg

Mensen met depressie, psychose of burn-out zijn niet eng. Sire opent hulplijn

Misvattingen over mensen met een depressie, psychose of burn-out tieren welig. Ze worden geregeld een beetje eng, vreemd of gevaarlijk gevonden. SIRE bindt in haar nieuwste campagne de strijd aan met stigmatisering en het taboe op psychische aandoeningen.

Sire

Gijs heeft autisme en vertelt in een tvspotje van SIRE hoe een arts op hem reageerde. Gijs had de dokter uitgelegd wat hij heeft en hem gevraagd of hij langzaam wil praten zodat hij hem beter kon begrijpen. “Dus-u-hebt-autisme …”, had de arts op kleutertoon geantwoord. Ja, dacht Gijs. En ú hebt hulp nodig.

Posttraumatische stressstoornis

In een ander spotje komt Mandy voor. Zij heeft een posttraumatische stressstoornis en had daarover met andere moeders gesproken. Hen leek het beter dat hun kinderen niet meer met die van Mandy speelden. Want misschien werd ze wel gevaarlijk?

Misvattingen

Deze en andere misvattingen waren voor de Stichting Ideële Reclame (SIRE) aanleiding voor de antistigmacampagne, die een paar weken geleden van start ging en tot en met oktober loopt. Radio-en tv-spotjes, billboards en advertenties in dagbladen vragen aandacht voor hoe ’normale’ mensen omgaan met iemand die een psychische aandoening heeft. En vooral: hoe stigmatiserend dat vaak is. Lijders aan depressie, een bipolaire stoornis, burn-out of psychose zijn in de ogen van veel Nederlanders een beetje eng, vreemd of ongeschikt om te werken. Ze zijn ’zwak’, ’stellen zich aan’ of ’moeten gewoon iets leuks gaan doen’.

Campagne Sire

Op verzoek van SIRE zette de stichting Samen Sterk Tegen Stigma (SSTS, zie kader) voor deze campagne een Hulplijn voor ’normale’ mensen op. Vrijwilligers geven adviezen over hoe om te gaan met mensen met een psychische aandoening. Opvallend is dat de hulplijn wordt bemand door mensen die zelf een psychische aandoening hebben (gehad). Zij kennen de reacties van de omgeving uit eigen ervaring en weten hoe het níét moet.

Stigma

“Stigma wordt wel de tweede ziekte bij een psychische aandoening genoemd”, zegt SIRE-bestuurslid Sabine van Aken, projectleider van de anti-stigmacampagne. “De boodschap is: maak het bespreekbaar. Startpunt van de campagne was het inzicht van Jaap van Weeghel (in Tilburg bijzonder hoogleraar Rehabilitatie en herstel van mensen met psychische beperkingen, alsook directeur van Kenniscentrum Phrenos) dat stigmatisering op psychisch ziek zijn misschien wel het grootste obstakel vormt voor rehabilitatie en herstel. Erover praten met de persoon in kwestie geeft uitzicht op verbetering of genezing.

Stigmatiseren verslechtert de aandoening alleen maar.” Wat, als iemand zelf niet wil praten of zijn ziekte ontkent? “Dat maakt communicatie niet makkelijker. Maar doe het gewoon, wees niet bang. Mensen met een psychische aandoening denken vaak: laat ik mijn mond maar houden, anders vinden ze me raar. We leven mee met iemand die een gebroken been heeft. Bij een depressie of psychose weten we hetnietzogoed.”

Psychische stoornis

Uit de NEMESIS-studie van het Trimbos-instituut blijkt onder andere dat 42,7 procent van de Nederlanders ooit zelf een (tijdelijke of blijvende) psychische stoornis krijgt. “Ondanks dat het om veel mensen gaat, is het nog een taboeonderwerp. Vrij schokkend”, vindt Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk Tegen Stigma.

Voor de SIRE-campagne onderzocht Blauw Research hoe mensen omgaan met iemand met een psychische aandoening. Hieruit blijkt dat 39 procent praten met iemand in de directe omgeving met een psychische aandoening moeilijk vindt. Van de Nederlanders die zelf een psychische aandoening hebben (gehad), heeft 61 procent last (gehad) van vreemde reacties of uitlatingen van anderen. Daarnaast praat 42 procent van de Nederlanders met anderen dan met de persoon zelf over de aandoening. Tot slot heeft 28 procent van de mensen die zelf een psychische aandoening heeft (gehad), hierdoor vrienden en kennissen verloren.

Waarom vinden we het zo lastig om normaal te reageren?

“Dat heeft te maken met de misvattingen SSTS Samen Sterk Tegen Stigma (SSTS) is in augustus 2011 gezamenlijk opgericht door het Landelijk Platform GGZ, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Fonds Psychische Gezondheid en Zorgverzekeraars Nederland. De stichting wil het taboe op psychische aandoeningen breed en stapsgewijs aanpakken. “Een kwestie van lang volhouden,” zegt directeur Gerdien Rabbers. Een net gestart project van SSTS is ’stigma en werk’, waarbij ook werkgevers actief worden betrokken over psychische aandoeningen: eng, eigen schuld, gevaarlijk”, zegt Rabbers. Ze vertelt over iemand die een psychose heeft gehad en na een opname weer terugkeerde in de maatschappij. “Bij een etentje met haar hockeyclub en partners werd haar verzocht ergens anders te gaan zitten. Zulke verhalen hoor je vaker. Mensen vinden het eng. Stigmatisering zit ’m ook in andere dingen: niet over de aandoening durven praten. Of iemand negeren.”

Acceptatie

Psychische ziekten worden minder geaccepteerd dan lichamelijke ziekten, zegt Rabbers. “Daarom is het zo belangrijk dat de persoon in kwestie aan anderen vertelt hoe de aandoening zich uit bij hem of haar, en welke afspraken ze bijvoorbeeld op het werk kunnen maken. Je kunt dan rekening met elkaar houden. Als het onbesproken blijft, kunnen het regelmatige verzuim of het vergeten van afspraken irritaties opleveren: een goede voedingsbodem voor stigmatisering.”

Hulplijn

Laatst zat Rabbers een avond naast de vrijwilligers van de Hulplijn. “Goede adviezen aan omstanders zijn: toon begrip voor de persoon met een aandoening. Blijf de ander serieus nemen, wees geduldig, blijf in gesprek. Vraag iemand wat ie nodig heeft en vul niets in.” En als iemand ontkent dat er iets aan de hand is, en zich intussen onmogelijk gedraagt? “Zorg dat je er niet zelf aan onderdoor gaat. Probeer er meer mensen bij te betrekken, zet dingen op papier. En stel grenzen: tot hier en niet verder.”

Depressie

Tegen haar werkgever en collega’s vertelde Linda Teeven (niet haar echte naam) dat ze een bipolaire stoornis heeft. “Al was het maar om uit te leggen waarom ik met mijn studie geneeskunde ben gestopt.” Via een uitzendbureau werkt ze als helpende bij het wassen, aankleden en verzorgen van mensen in een instelling voor verpleging, verzorging en thuiszorg in Leiden. Haar cliënten weten niets van haar achtergrond. Dat wil ze zo houden. “Het is onprofessioneel om als medewerker met cliënten over je privéleven te praten.” Daarom wil ze niet met haar naam in de krant.

Bij Teeven (28) werd 7 jaar geleden de diagnose gesteld. (Zware) depressies en hypomane buien wisselden elkaar elke paar weken af. “Depressie is traag als stroop. Bij hypomanie denk ik zo ontzettend snel en impulsief dat ik niet snap dat anderen mij niet begrijpen. Ik voel me er heel erg ellendig door. De meesten begrijpen het wel als je het uitlegt.”

Nu ze goed is ingesteld op medicatie, blijft de schade beperkt tot een paar maanden ’lichte depressie’ in de winter en ’s zomers twee tot drie maanden ’lichte hypomanie’.”Meestal kan ik gewoon doorwerken. Als het niet gaat, kan ik op korte termijn vrij nemen.” In haar hypomane episodes vergeet ze haar afspraken. “Ik denk dan dat ik mijn agenda niet nodig heb. Mijn werkgever weet dat. Als ik maar meteen kom wanneer ze bellen, is het goed. Ik heb gezegd: dit is mijn probleem. Ik kan vrij normaal functioneren, maar ik heb flexibiliteit van jullie nodig als het even minder gaat. Dat werkt naar alle tevredenheid.” Bij een instelling waar ze eerder als vrijwilliger werkte, verliep het minder soepel. Ze kon vertrekken.

Haar familie heeft ze in het verleden ’ontzettend gekwetst’. “Het kostte veel tijd om dat te herstellen. Gelukkig fungeert mijn oudste zus als een soort brug tussen mij en de rest van de familie. Zij is mijn grote raadgever en voelt drie dagen eerder dan ik dat het niet goed dreigt te gaan. Zij mag dat tegen mij zeggen.” Teeven wil op termijn graag als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg werken. Ze maakt nu onder meer ’vlieguren’ in een pool van ervaringsdeskundigen bij Rivierduinen, een ggzinstelling in Leiden/Oegstgeest, en is ambassadeur bij SSTS. Ze geeft voorlichting op scholen en wil zich richten op werkgevers, lokale politici, raadsleden en wethouders. “Ik wil laten zien dat je met een psychische stoornis best kunt werken.”

Telefoon hulplijn

De Hulplijn voor ’normale’ mensen wordt na afloop van de SIRE-campagne overgedragen aan het Landelijk Platform GGz, een cliënten-en familiekoepel. De Hulplijn is bereikbaar via 0900-0727; op dinsdag tot en met zaterdag van 11-14 uur en van 18-21 uur.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht