Voeding

Verband tussen calorierijke voeding en darmkanker

Eten en drinken dat veel calorieën bevat, is voor het eerst in verband gebracht met darmkanker.

darmkankerSchotse onderzoekers vergeleken de voeding van 2000 darmkankerpatienten met die van 2000 gezonde mensen. De wetenschappers uit Edinburgh en Aberdeen vonden een statistisch verband tussen calorierijke snacks en met suiker gezoete dranken, meldt de krant Scotsman.

Hoog suiker- en vetgehalte

Onder de snacks vallen allerlei soorten voeding met een hoog suiker-en vetgehalte, zoals chips, koekjes, taarten, chocola, nootjes en snoepjes. Darmkanker vormt 10 procent van alle kankergevallen en is in Groot-Brittannië de oorzaak van 8 procent van alle sterfgevallen door kanker. In het onderzoek zijn ook andere risicofactoren onderzocht, zoals gewicht, roken en levensstijl.

Kans op darmkanker

„De kans om darmkanker te krijgen is 18 procent hoger als het dieet bestaat uit calorierijke voeding”, zegt onderzoeksleidster Evropi Theodoratou. „Dat is interessant, want die voeding wordt in het westerse dieet juist steeds populairder.”

De Britse evenknie van KWF Kankerbestrijding, Cancer Research UK, wijst erop dat niet is aangetoond dat het vette en suikerrijke eten de oorzaak van darmkanker is. „Maar het is hoe dan ook goed om daarvan minder te eten. Te veel van dergelijke voeding zorgt ervoor dat je dikker wordt en daarvan weten we wel dat het darmkankerkan veroorzaken. Het beste is minder te drinken, meer te bewegen, gezond voedsel te eten en te zorgen dat je een gezond gewicht hebt.”

Bron: ANP

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht