Zorg

Onduidelijk of dimethylamine en wolfraam kanker veroorzaken

Het is niet duidelijk of mensen die op hun werk worden blootgesteld aan dimethylamine  of aan wolfraam(verbindingen) hierdoor kanker kunnen krijgen. Dat stelt de gezondheidsraad.

kanker, gloeilamp

Foto: Dagblad van het Noorden

Voor deze stoffen zijn de onderzoeksgegevens onvoldoende om de kankerverwekkendheid te kunnen bepalen.  Dit schrijft de Gezondheidsraad in tweeverschenen adviezen.

Dimethylamine

Dimethylamine is een stof die onder andere wordt gebruikt als versneller in de vulkanisatie van rubber, bij het looien, in de vervaardiging van zeep en als intermediair in de synthese  van N,N-dimethylformamide, dimethyl-acetamide en andere chemicaliën.

De beschikbare  gegevens zijn volgens de Gezondheidsraad onvoldoende om de kankerverwekkende  eigenschappen van dimethylamine te evalueren.

Wolfraam

Wolfraam zit onder meer als gloeidraad in lampen, in onderdelen van röntgenbuizen en in  militaire projectielen. Wolfraam wordt vaak als legering gebruikt. De niet-gelegeerde vorm  kent voornamelijk elektrische toepassingen, terwijl wolfraamverbindingen vaak als  katalysatoren worden toegepast. Ook voor wolfraam en wolfraamverbindingen geldt dat de Gezondheidsraad onvoldoende informatie heeft om een uitspraak te doen over de  kankerverwekkende eigenschappen

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht