Zorg

Hartoperatie bij foetus. ’Medisch wonder’ redt kleine Steye

Noem het gerust een medisch wonder: een geslaagde hartoperatie bij een foetus van 23 weken. Steye zat nog in de buik van zijn moeder, toen hoogleraar Dick Oepkes de operatie moest uitvoeren. Met succes.

specialist foetale therapie van het LUMC. Oepkes heeft met succes een foetus van 23 weken oud gedotterd in de baarmoeder. Het ongeboren kind had een verkleefde hartklep, waardoor de linker hartkamer onvoldoende groeide. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

specialist foetale therapie van het LUMC. Oepkes heeft met succes een foetus van 23 weken oud gedotterd in de baarmoeder. Het ongeboren kind had een verkleefde hartklep, waardoor de linker hartkamer onvoldoende groeide. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

“Het was ontzettend spannend, ik was in opperste concentratie. Vergelijk het maar met een topsporter vlak voor de wedstrijd. Ik wist natuurlijk dat ik kon vertrouwen op het team, maar je moet het wel gewoon doen.”

De operatie

Dick Oepkes, gynaecoloog en hoogleraar verloskunde en foetale therapie van het LUMC in Leiden, weet nog alles van het moment dat hij het leven redde van de foetus. Het was een jongetje, nog zonder naam. Inmiddels is Steye uit Twente een gezonde jongen van zeven maanden oud en vond het LUMC het tijd de unieke medische prestatie openbaar te maken.

Hartprobleem

Steye bleek op de standaard 20wekenecho een slecht functionerende linkerhartklep te hebben. Daardoor was de linkerhartkamer te klein en liep er te weinig bloed door de aorta. Zijn ouders Ellen en André stonden voor de keuze: ingrijpen of niet? Als de artsen niets zouden doen, was er een serieus risico dat hun kind het niet zou halen. Maar de operatie was riskant: een dotterbehandeling in Leiden door het team van Oepkes, terwijl het kind nog in Ellens buik zat. Een operatie die in Nederland nooit eerder succesvol werd uitgevoerd. Toch was de keuze snel gemaakt.

De hartoperatie

Om het slecht werkende hart van het jongetje te herstellen, moest de arts die vrijdagmiddag met een lange naald door de navel van de moeder, door de baarmoederwand en door het lijfje van de foetus prikken. Het hartje van de nog ongeboren Steye was niet groter dan een olijf, toch moest de lange naald precies in de linkerhartkamer komen. Een extreem minutieuze opdracht. Door op een scherm te kijken, waarop hij zijn eigen handelingen in de buik uitvergroot kon volgen, lukte het Oepkes toch.

Balonnetje

In de naald die hij inbracht zat een ballonnetje, dat eenmaal ter hoogte van de hartklep naar buiten kwam. Kindercardioloog Nico Blom, die Oepkes assisteerde, blies het ballonnetje vervolgens handmatig op. Het ballonnetje duwde de te nauwe hartkamer als het ware open, waardoor het bloed beter door de aorta kon stromen. Het lege ballonnetje verdween vervolgens weer in de naald, die via dezelfde weg naar buiten kwam.

Het was meer dan spannend, zegt Oepkes. “Vooral om het juiste plekje te kiezen waar je moet prikken. Het moet meteen goed zijn.” Zeker, de handeling op zichzelf was een technische. Maar zo voelde het niet. “Ik besefte maar al te goed dat ik bezig was met een klein mensje.”

Ouders

De ouders van de ongeboren Steye hadden nauwelijks in de gaten hoe spannend de ballondilatatie in werkelijkheid was. De artsen legden er zo min mogelijk nadruk op. “Dat hebben we ons nooit gerealiseerd”, zei moeder Ellen dit weekend tegen de NOS. Steye maakt het zeven maanden na zijn ongecompliceerde geboorte goed. Spartelend ligt hij op de onderzoekstafel van de kindercardioloog bij wie hij nog geregeld op controle gaat. Kritiek is de situatie allang niet meer. “Nu we dit succes naar buiten kunnen brengen, hoop ik dat we nog meer ouders kunnen helpen”, zegt Oepkes. “Het zou eeuwig zonde zijn als anderen deze kans missen.”
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht