Zorg

Veel gebruikers van ghb naar eerste hulp. Heerenveen al jaren grootste Friese ghb-probleemgebied

Zo’n duizend mensen hebben zich in 2012 na gebruik van de drug ghb op de spoedeisende hulp laten behandelen. Dit aantal is stabiel ten opzichte van het jaar daarvoor, maar meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2005. Dit blijkt uit cijfers van Veiligheid-NL.

GHB

In beslag genomen liefdesdrug GHB en ingredienten op politiebureau. FOto: Leeuwarder Courant

Als ook het aantal mensen wordt meegenomen dat ghb heeft gebruikt uit zelfbeschadiging, een zelfmoordpoging bijvoorbeeld, komt het totale aantal uit op 1200 slachtoffers.

GHB en spoedeisende hulp

Een derde van alle slachtoffers op de spoedeisende hulp werd vervolgens in het ziekenhuis behandeld of zelfs opgenomen op de intensive care. De meeste ghb-slachtoffers zijn mannen tussen de twintig en dertig jaar, van autochtone afkomst.

Het aantal ghb-gebruikers wordt door het Trimbosinstituut voor verslavingszorg op dit moment geschat op 22.000.

Wat is GHB?

Ghb is een stroperige, zoute vloeistof die ervoor zorgt dat de gebruiker seksueel gestimuleerd raakt en een ontspannen, opgewekt gevoel krijgt. Het spul kan in een drankje worden gedaan. Bij een overdosis liggen bewusteloosheid en een coma-achtige toestand op de loer. Veel mensen maken de drug zelf of kunnen het spul goedkoop verkrijgen.

,,Verbazingwekkend hoe ghb-gebruikers totaal niet onder de indruk lijken te zijn van de gevolgen. Alsof ze het op de koop toe nemen”, zegt Cor de Jong, hoogleraar verslaving en verslavingszorg. Hij voert de ghbmonitor uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Verslaving in Friesland

In Friesland geldt Heerenveen al jaren als een ghb-probleemgebied, maar een grootscheeps offensief lijkt het gebruik van deze drug deels te hebben beteugeld. Sinds een paar jaar voeren de gemeente, verslavingszorg, jongerenwerk en politie gezamenlijk strijd tegen het verslavende roesmiddel, dat onder meer vervaardigd wordt uit gootsteenontstopper en gedestilleerd water.

Ondanks het oppakken van een aantal dealers is het probleem echter nog lang niet uit de wereld, aldus betrokkenen. Niet iedereen pakt de uitgestoken hand van de hulpverleners. Bovendien is er groot recidivegevaar bij ex-verslaafden, aldus Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), die ghb-cliënten vaker als ‘ongrijpbaar’ ervaart.

In de Noordoosthoek van Friesland rolde de politie de afgelopen jaren al diverse keren groepen dealers op die niet alleen verwant waren met xtc en speed, maar ook met ghb. Toch is de drugsproblematiek in Noordoost-Friesland niet groter dan elders, aldus politie, gemeenten en VNN.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht