Zorg

Kortdurend zorgverlof: goed doorspreken met je werkgever

Wat doe je als je een drukke baan hebt en je zoontje moet plotseling naar het ziekenhuis? Als ouder denk je dan niet na. De zorg gaat voor; het werk moet maar even wachten. Dat kan gelukkig ook. In Nederland hebben we goede regelingen voor kortdurend zorgverlof. 

zorgverlof

Foto: Leeuwarder Courant

Enkele weken na de geboorte van Sacha’s zoontje Pim werd geconstateerd dat hij ‘iets’ in zijn hartje heeft. “Soms slaat zijn hartje op hol. Dan gaat het zo snel bewegen dat er geen zuurstof meer wordt rondgepompt. De eerste keer dat het gebeurde was nog tijdens mijn bevallingsverlof. Dat was afschuwelijk om mee te maken, maar hij is toen heel goed en snel geholpen in het ziekenhuis.”

Hals over kop naar het ziekenhuis

“Toen ik weer aan het werk ging, was het allemaal onder controle. Ik wist dat het weer een keertje fout zou kunnen gaan. Dat hadden de doctoren gezegd. Je houdt er rekening mee dat je weer hals over kop naar het ziekenhuis moet gaan en dat je minstens een nacht en een dag bij Pim moet blijven. Dat is ook een paar keer gebeurd.”

Meelevende collega’s

“Ik werkte nog ergens anders toen Pim geboren werd. Daar waren ze natuurlijk helemaal op de hoogte van zijn hartafwijking. Ze leefden mee. Toen ik bij mijn huidige werkgever begon, heb ik aangegeven dat er een kans was dat ik een paar dagen werk zou moeten missen vanwege Pim’s hartje. Heel toevallig kreeg ik een leidinggevende die bekend was met hartritmestoornissen. Die snapte meteen mijn situatie. “

Samenwerking

“Als arbeidsjuriste wist ik zelf dat je recht hebt op kortdurend zorgverlof als je voor je kind moet zorgen. Toch blijft het belangrijk dat je dat recht niet klakkeloos neemt, maar dat je het van tevoren goed doorspreekt met je werkgever. Wederzijds begrip is hartstikke belangrijk. Dat geeft je ook een rustiger gevoel als je plotseling gebruik moet maken van het verlof.

Het is een recht

Het is goed dat de regeling er is. We hebben er een paar keer gebruik van moeten maken. Gelukkig al een tijdje niet meer. De verwachting is dat Pim er overheen groeit en dat z’n hart straks helemaal gezond is. Kortdurend zorgverlof hebben we dan hopelijk helemaal niet meer nodig.

Eigenlijk is het ook een beetje een luxe. Als de verlofregeling er niet geweest zou zijn, had ik een snipperdag of een paar dagen vakantie opgenomen. Dat was ook prima geweest. Maar als de regeling er is, moet je er ook gebruik van kunnen maken, vind ik. Het geeft hoe dan ook rust. Daar is kortdurende zorgverlof uiteindelijk ook voor bedoeld.

Als het nodig is, kun je meerdere malen per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Per jaar mag het niet langer zijn dan twee maal het aantal uren dat je in de week werkt. Je werkgever betaalt minstens 70% van je loon door tijdens het zorgverlof. Aan kortdurend zorgverlof zijn wel enkele regels verbonden.

Op de site van de Rijksoverheid staat meer te lezen: Klik hier

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht