Zorg

’Na een keer comazuipen kan je IQ met tien punten zakken’

Comazuipen, indrinken en ’shotjes doen’. Populaire kreten die te pas en te onpas worden gebruikt. “Daardoor vergeten mensen wel eens dat comazuipen gevaarlijk is.

Alcohol, comazuipen

Alcoholvergiftiging

Wij noemen het alcoholvergiftiging. Want je bent letterlijk vergiftigd door de alcohol als je op de spoedeisende hulp binnen wordt gebracht”, vertelt Theo Klooster, maatschappelijk werker op de alcoholpoli in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Het woord ’alcoholvergiftiging’ maakt indruk op tieners die buiten bewustzijn op de eerste hulp belanden na een avondje comazuipen.

Alcoholpoli

Op 1 november werd in het WZA de eerste alcoholpoli van Drenthe en Groningen geopend. In navolging van Assen krijgt de stad Groningen volgende maand ook een poli. Een alcoholpoli biedt uitgebreide nazorg aan tieners met alcoholvergiftiging. Klooster: “We zien de patiënten binnen vier weken na het incident, maar ook nog eens een half jaar later is er contact.” Sinds de start van de poli werden er drie jongeren met alcoholintoxicatie binnengebracht op de eerste hulp van het Asser ziekenhuis. Automatisch kwamen ze terecht op de alcoholpoli.

De poli is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. “Als ouders weigeren mee te werken, wordt er automatisch melding gemaakt in het medisch dossier. Wanneer er aanleiding voor is, wordt er ook bij Advies-en Meldpunt Kindermishandeling melding gemaakt”, vertelt Klooster.

De behandeling

De tieners worden eerst behandeld op de eerste hulp. Daarna gaan ze naar de kinderafdeling. “We maken ze al vroeg wakker. Uitslapen is er niet bij. Ze draaien gewoon mee in het dagprogramma.” Er volgen gesprekken met de kinderarts en samen met een verpleegster of pedagogisch medewerkster vullen ze een vragenlijst in op www.watdrinkjij.nl. Als de kinderarts het goedkeurt mag de patiënt naar huis. “De meeste jongeren schrikken enorm van de opname. Ze begrijpen dat het een serieuze zaak is”, vertelt Klooster.

Vervolg

Na ongeveer vier weken is er een vervolgafspraak. “De ouders hebben thuis vragenlijsten ingevuld. De psycholoog beoordeelt die. Tegelijkertijd vult de jongere in een andere ruimte dezelfde lijst in. Dan kunnen we de antwoorden later vergelijken.” De vragenlijsten moeten duidelijk maken hoe de jongere in het leven staat. Heeft hij of zij vrienden en hobby’s? Hoe gaat het op school en is hij of zij vaak verdrietig? “Veel mensen denken dat jongeren die veel drinken uit lage sociale milieus komen. Dat is niet waar. Wij zien echt een doorsnee van jongeren, uit alle doelgroepen”, vertelt Klooster.

Als de jongere ook de vragenlijsten heeft ingevuld volgen er gesprekken met maatschappelijk werk, een kinderarts en, als er aanleiding voor is, een psycholoog. Klooster: “Ouders schrikken als ze alle informatie krijgen. De kinderen zijn vooral verbaasd, dat hun actie zo’n serieus vervolg krijgt. Waarom moet dat zo uitgebreid, is hun eerste reactie.”

Risco’s van drinken

De risico’s van drinken worden steeds duidelijker, aldus Klooster. “Na één keer comazuipen kan je IQ al met tien punten zakken. Dat hoeft niet, maar alcohol heeft ernstige gevolgen voor een puberbrein.” Daarom is Klooster maar wat blij dat de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik omhoog gaat naar 18 jaar. “Dan hebben de ouders ook meer in handen. Ze kunnen gemakkelijker weigeren. De regels worden duidelijker.” Hersenen ontwikkelen zich tot je 24ste levensjaar. Alcohol richt onherstelbare schade aan. “Dat wordt nog wel eens onderschat”, vindt Klooster.

Alcoholgebruik

De jongeren staan in eerste instantie niet te trappelen om hun alcoholgebruik te bespreken. “Dat mag ook. Pubers mogen weerstand bieden. Ze houden me graag een beetje voor de gek. Dat vind ik geweldig. Maar uiteindelijk beginnen ze toch te praten. Na afloop geven de jongeren aan dat ze zich gehoord voelen”, vertelt Klooster. Na de gesprekken met de ouders en jongeren volgt een overleg tussen de maatschappelijk werker, kinderarts, psycholoog en hoofd van de verpleging van de kinderafdeling. Ze leggen de verschillende gesprekken en resultaten naast elkaar. Vervolgens worden de vervolgstappen bepaald. “We kunnen nu veel beter onderbouwen waarom we voor een behandeling kiezen. De lijnen zijn duidelijker en korter. Bij twee patiënten hoeven we geen vervolgstappen te regelen. Daar is pas over een half jaar weer contact mee.”

Verslaving

Behalve als er stelselmatig gedronken wordt. “Dit jaar heb ik een meisje in behandeling gehad. Zij dronk haar problemen weg. Haar ouders hadden wel een vermoeden, maar bij mij praatte ze voor het eerst openlijk over haar probleem. We hebben haar doorverwezen naar Verslavingszorg Noord-Nederland voor de verdere behandeling. Daar hebben ze veel meer expertise op het gebied van de behandeling van een verslaving.”

Geheugenverlies

Na zes maanden volgt opnieuw een afspraak met de jongere en zijn ouders. “We bekijken of hij last heeft van geheugenverlies, of dat hij zich niet zo goed kan concentreren. Dat kunnen gevolgen zijn van alcoholintoxicatie.” Ook in 2013 is de alcoholpoli open. “Al hoop ik dat de preventie van alcoholgebruik nog beter wordt. Dat zo’n alcoholpoli overbodig wordt.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht