Zorg

Meningokokken duikt op in internationale homoscene. Veroorzaker van hersenvliesontsteking

In ons omringende landen is de afgelopen maanden een klein maar groeiend aantal homomannen ernstig ziek geworden door bacteriële hersenvliesontsteking (Meningitis).

Meningokokken, homo,

Uit onderzoek blijkt dat één bepaald type bacterie, meningokok type C, voor die infecties verantwoordelijk is. Dit type veroorzaakt vaker dan andere meningokokken een ernstig ziekteverloop. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt is klein. Vooralsnog is er geen reden tot angst. Wel is het raadzaam om alert te zijn. Er bestaat een vaccin tegen meningokok type C. Vooralsnog is er geen vaccinatieadvies van het RIVM voor homomannen. De kans dat je zonder vaccinatie ziek wordt is erg klein, maar de gevolgen van de ziekte kunnen erg groot zijn. Op grond van onderstaande informatie kun je de persoonlijke afweging maken je te laten vaccineren.

Waar is Meningitis C vastgesteld?

In Frankrijk (regio Parijs) en Duitsland (Berlijn) zijn er 8 gevallen van de infectie onder homomannen bekend. In België is er één melding van dit type meningitis bij een homoman. Sinds 2010 zijn er 26 gevallen in de VS (New York en Los Angeles). Tot nu toe zijn 10 patiënten overleden, waarvan – voor zover bekend – vijf hiv-positief waren. In Nederland zijn er nog geen infecties gemeld. De ziekte is geen homoziekte. Er zijn geregeld uitbraken van de ziekte in de wereld. De uitbraak onder homomannen is tot nu toe niet groot. Er is geen sprake van een epidemie.

Wat is meningokokken?

Er bestaan verschillende types meningokokken. Het type C, dat bij deze groep patiënten gevonden is, veroorzaakt vaker een ernstig verloop. Meningokokken zijn bacteriën die bij 10 tot 35 procent van de bevolking in de keel voorkomen (dragerschap). Dragerschap komt meer voor bij tieners, jongvolwassenen en rokers. Wanneer je de bacterie in je keel meedraagt, kan je die ook doorgeven aan anderen. Dragers worden zelden ziek, maar bij een verminderde weerstand is de kans dat de bacterie het lichaam binnendringt groter. Denk aan mensen met hiv die een sterk verlaagde afweer hebben.

Hoe wordt het overgedragen?

De meningokok bevindt zich in de neus of keel. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen wanneer iemand op minder dan een meter afstand bij hen in het gezicht hoest en zo besmet worden. De bacterie blijft niet in de buitenlucht zweven, maar gaat daar snel dood. De kans om na besmetting ziek te worden is heel klein Mensen die de meningokok bij zich hebben, ook al zijn zij zelf niet ziek, kunnen de bacterie toch overdragen op een ander. Daarom is goede handen- en hoesthygiënebelangrijk. Sommige deskundigen menen ook dat door tongzoenen, door het delen van rietjes bij drugssnuiven, of door spuug als glijmiddel te gebruiken, de bacterie overgedragen kan worden.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van een meningokokkeninfectie kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het begint vaak met een wat griepachtig gevoel met keelpijn, oorpijn, of een loopneus, en in sommige gevallen koorts. In andere gevallen kent de ziekte een erg acuut (snel) verloop waarbij een gezonde man binnen enkele uren ernstig ziek wordt.

De ziekteverschijnselen van een acute infectie zijn:

  • hoge koorts én zieker dan anders bij hoge koorts;
  • ernstige hoofdpijn, al dan niet met braken en soms diarree
  • pijn bij het buigen van het hoofd ofwel nekstijfheid, men krijgt de kin niet op de borst;
  • sufheid (er is moeilijk contact met de patiënt te krijgen);
  • lichtschuwheid
  • hoge koorts én roodpaarse vlekjes in de huid (huidbloedingen, bloeduitstortingen) die zichtbaar blijven als er met een doorzichtig glas op wordt gedrukt.

De symptomen krijg je meestal binnen 3 tot 7 dagen na infectie. De ziekte is behandelbaar met antibiotica als het meteen behandeld wordt. Liefst al voor het stellen van de definitieve diagnose.

De symptomen hoeven niet gecombineerd voor te komen en kunnen ook los van elkaar ontstaan. Mocht je als homo- of bi-man symptomen hebben neem dan contact op met je huisarts. Vertoon je symptomen van een acute infectie handel dan snel en ga naar de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Vermeld het vermoeden van een meningitis-infectie.

Wie lopen de meeste kans op een infectie?

Voor homomannen die veel internationale sekscontacten hebben en veel reizen is het risico op overdracht relatief hoger. In Nederland zijn er binnen de homogemeenschap bijna wekelijks activiteiten met internationaal publiek. En homo’s reizen meer en vaker naar grote Europese steden. Waar de bacterie zich dus al voordoet.

Vaccinatie?

Er is een vaccin dat bescherming biedt tegen meningokokken C. In Nederland is de vaccinatie tegen de bacterie sinds een aantal jaren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die 28 jaar of jonger zijn, zijn vaak al routinematig ingeënt tegen deze bacterie.

 

Moet je je als homoman laten vaccineren?

Tot op heden wordt dit niet geadviseerd door het RIVM. Als je dit advies niet af wilt wachten, bespreek de mogelijkheden dan met je huisarts. Het vaccin beschermt vanaf 10 dagen na toediening en is drie jaar werkzaam. Voor hiv-positieven zijn twee vaccinaties nodig met een tussenpoos van 8 weken. Voor een vaccinatie kun je terecht bij een reizigersvaccinatiecentrum bij jou in de buurt. De vaccins zijn in ieder geval op voorraad bij het Reizigers Advies en Vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam (inloop of op afspraak). Kosten voor een vaccin bij de GGD Amsterdam bedragen € 66,50 als je voor het inloopspreekuur kiest en € 77 als je een afspraak maakt.

Bron: www.soaaids.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht