Zorg

’Controle op hartziekte na bestraling noodzaak’

Mensen die kanker hebben gehad en daarom zijn bestraald, moeten elke 5 tot 10 jaar op hartziekten worden gecontroleerd. Dat bepleiten Europese en Amerikaanse cardiologen in het tijdschrift European Heart Journal — Cardiovascular Imaging.

bestralen“Hartziekten als gevolg van bestraling, komen vaker voor omdat steeds meer mensen kanker overleven. Het is een risico op lange termijn. Door bestraling veroorzaakte hartziekten openbaren zich 5 tot 20 jaar na de behandeling”, zegt de Belgische cardioloog Patrizio Lancellotti.

Hoge doses bestraling

Hij stelt dat patiënten met hodgkin en borstkanker in het verleden vaak hoge doses bestraling op hun borst gekregen. Dat vergroot de kans op overlijden door een ziekte van de hartslagader of door een verminderde bloedtoevoer van het hartspierweefsel.

Ex-patiënt

Weliswaar worden nu bij bestraling lagere doses gebruikt, maar exkankerpatiënten houden een grotere kans op hartziekten, zeker als nabij het hart is bestraald.

Naar schatting krijgt 10 tot 30 procent van de mensen die een bestraling in de borst hebben gehad, binnen 5 tot 10 jaar na de behandeling daardoor hartklachten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht