Zorg

Meer zekerheid over kans op borstkanker. Test voor gen-varianten

Amsterdamse wetenschappers hebben een test ontwikkeld die aangeeft of bepaalde varianten van erfelijke borstkanker gevaarlijk zijn.

borstkanker

Het gaat om varianten van het BRCA1-gen, dat actrice Angelina Jolie bleek te hebben. Bij haar ging het om een variant die 80 procent kans op borstkanker en 40 procent op eierstokkanker met zich meebrengt. Patiënten die zo’n groot risico lopen, krijgen het advies hun borsten en eierstokken te laten verwijderen. Jolie onderging al een dubbele borstamputatie. Binnen enkele maanden worden ook haar eierstokken verwijderd.

Nederlandse wetenschappers

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam hebben de test ontwikkeld.Vooral de kans op eierstokkanker is bedreigend, stelt AVL-onderzoeker Jos Jonkers. De kanker wordt vaak pas ontdekt als het te laat is. Van 90 procent van de mensen met een variant het BRCA1-gen was al te zeggen of deze levensbedreigend voor hen was. Met de test krijgen ook dragers van een ander gen een verlossend antwoord. “Ik kan me voorstellen dat vrouwen voorheen kozen voor amputatie, nadat hun arts had gezegd dat hun gen-variant misschien gevaarlijk was”, zegt Jonkers. “Dat hoeft voortaan niet meer.”

Test

De test biedt jaarlijks een oplossing voor zo’n twintig nieuwe families in Nederland en België waarin een onbekende variant van het BRCA1-gen wordt ontdekt. “Dat lijkt weinig. Maar vergeet niet dat achter elke patiënt verscheidene familieleden staan”, stelt Jonkers. “Bovendien werken we steeds aan zo individueel mogelijke medicijnen, die maar voor een kleine groep kankerpatiënten bedoeld zijn. Vanuit de gedachte dat elke tumor uniek is.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht