Zorg

Brein dat actief blijft houdt het lang vol. Geestelijk doen 90-plussers van nu het beter dan die van tien jaar geleden

Het is niet een beetje, dat aantal 90-plussers dat scherper is, het is 10 procent, blijkt uit onderzoek van de universiteit van het Deense Odense. Twaalf jaar geleden testten de onderzoekers 2300 90-plussers die waren geboren in 1905, het afgelopen onderzoek was onder 1600 ouderen die zijn geboren in 1915.

DGP-HT-InternetDe groep met een slechte geestelijke conditie was gezakt van 22 naar 17 procent; 23 procent scoorde maximaal. Grote verschillen, in zo’n korte tijd. De uitkomsten, die overigens alleen gelden voor de westerse wereld, baarden dan ook breed opzien.

Deltaplan dementie

In Nederland zei geriater Marcel Olde Rikkert van de Radboud Universiteit in Nijmegen dat het misschien wel tijd is om de toekomstverwachtingen hieromtrent bij te stellen. Wij zijn hier immers bezig met een ’Deltaplan dementie’, omdat wordt verwacht dat het aantal dementen ongehoord zal stijgen doordat wij met zijn allen steeds ouder worden.

Deens onderzoek

Het Deense onderzoek, vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, bevestigt met gedetailleerde data wat al eerder in Rotterdams wijkonderzoek was gevonden, namelijk dat dementie lijkt af te nemen. Bovendien bleek uit het Deense onderzoek dat de tweede lichting onderzochte ouderen een grotere kans heeft om de 95 te halen dan de groep uit 1905.

“Dit onderzoek laat zien”, zegt Olde Rikkert, “dat het leven op leeftijd maakbaarder is dan we dachten, dat 90-plussers niet per definitie kwetsbaarder worden. Je ziet dat de variaties groter worden. Een aanzienlijke groep zal aan de slechte kant blijven zitten, maar we krijgen ook oog voor de successen.”

Veroudering

Ook in Amsterdam wordt de ontwikkeling van ouderen gevolgd in langdurig onderzoek, onder meer aan het VUmc door Dorly Deeg, hoogleraar in de epidemiologie van de veroudering. Zij ziet veel verschillende verklaringen voor de verbeterde geestelijke conditie van de hoogbejaarden, maar volgens haar bevindingen zijn de belangrijkste opleidingsniveau en roken. “Hart-en vaatziekten worden tegenwoordig beter in bedwang gehouden, medicatie is sterk verbeterd, het roken is teruggedrongen, al blijft roken, dat kan leiden tot aderverkalking in de hersenen, een belangrijke risicofactor.”

Oorlog geen invloed

Opvallend aan het Deense onderzoek is dat blijkbaar voeding (de 90-jarigen van nu hebben oorlogen meegemaakt, epidemieën, crises) niet van heel groot belang is. Het opleidingsniveau daarentegen wel. Deeg: “Hoe actiever de hersenen zijn, hoe beter. In de jeugd wordt cognitieve reserve opgebouwd, worden in het brein verbindinkjes gemaakt, dat helpt allemaal bij de plasticiteit later.”

Deeg zag in de 20 jaar van haar onderzoek terug hoe ’de’ oudere veranderde, mede als gevolg van een betere opleiding, en mede daardoor beter werk, meer geld en betere leefomstandigheden. “De verschillen tussen hoog-en laagopgeleiden worden steeds groter. Kijk naar etnische groepen, die waren kerngezond toen ze kwamen en nu zie je de slijtage van slechte leefomstandigheden. De autochtonen die al jaren in die doorzonwoningen leven, doen het steeds beter.”

Levensverwachting

Dat hoogbejaarden mentaal steeds minder snel aftakelen en een hogere levensverwachting hebben, leidt natuurlijk tot de vraag wat we kunnen verwachten van de bejaarden van straks. Deeg: “Die hebben minder gerookt, zijn beter opgeleid, maar ze zijn wel dikker. Ik weet niet of dat het gunstige effect van die eerste twee factoren zal afvlakken.”

Brein

Olde Rikkert: “Het brein is als een spier die je met training in conditie moet houden. Het brein heeft zeven tot acht uur slaap nodig als herstelperiode. Sociale contacten zijn voor het brein stimulerend. Stresshormonen zijn schadelijk. Allemaal aannemelijke stellingen die nog wetenschappelijk moeten worden onderbouwd. Maar het is zeker dat actief blijven, je waarde behouden, een gunstig effect heeft. Maar dat aspect hoor je in de pensioendiscussies niet terug.”

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht