Zorg

Meer jonge kinderen naar de huisarts door uitbraak mazelen

De mazelenepidemie leidt tot een verhoging van het aantal bezoeken van jonge kinderen aan de huisarts. Verontruste ouders die bij hun kind een plotselinge huiduitslag constateren, stappen eerder dan gebruikelijk naar de huisarts.

Bij kinderen die zijn gevaccineerd tegen de mazelen is extra ongerustheid niet nodig. Bij ingeënte kinderen met ‘vlekjes’ blijkt het vaak om infecties als de vijfde of zesde ziekte te gaan.

mazelen

Mazelen

In een aantal gemeenten met een lage vaccinatiegraad (onder 90 procent) komt sinds mei mazelen voor. Er zijn inmiddels ruim 300 gevallen van mazelen gemeld. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking dankzij vaccinatie of door het doormaken van de ziekte goed beschermd tegen mazelen. Toch is er ongerustheid bij ouders met jonge kinderen.

NIVEL Zorgregistraties eerste lijn – Surveillance registreert en analyseert snelle veranderingen in actuele klachten en aandoeningen veroorzaakt door infectieziekten. Bij de mazelenepidemie worden vlekjesziekten en mogelijke complicaties in de gaten gehouden. In week 27 (1 – 7 juli) zagen de huisartsen ruim 200 jonge kinderen (tussen 0 en 4 jaar) met vlekjes per 100.000 inwoners, terwijl dat aantal in 2011 gemiddeld onder de 70 lag.

Ziektepatronen

Het NIVEL, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, voorziet met deze surveillance in een actuele signalering van het optreden van infectieziekten of andere veranderingen in ziektepatronen, bijvoorbeeld de gevolgen van een hittegolf. De surveillance maakt gebruik van geanonimiseerde informatie uit de patiëntendossiers van huisartsen.

De gegevens zijn gebaseerd op informatie van circa 200 huisartspraktijken met een dekkingsgraad van 5 procent van de bevolking en worden wekelijks geactualiseerd. Met deze gegevens kunnen plotselinge veranderingen in ziektepatronen snel opgemerkt worden en kunnen, in samenhang met andere surveillancesystemen, zoals laboratoriumuitslagen, snel maatregelen genomen worden.

‘De surveillance van NIVEL Zorgregistraties is een uitbreiding van de griepmeting van het NIVEL’, vertelt projectleider Mariëtte Hooiveld.  ‘Met behulp van dit systeem kunnen we niet alleen griep, maar ook andere veranderingen in ziektepatronen snel opmerken, onrust meten, maar ook onrust wegnemen. Zoals in dit geval bij de mazelen. Want bij gevaccineerde kinderen is de kans om de  mazelen te krijgen heel erg klein.’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht