Zorg

Meer 80-plussers dood door hittegolf

 Er sterven veel meer ouderen tijdens een hittegolf dan tijdens een normale zomerse week. Dat blijkt uit een data-analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het KNMI.

MJJ-20100701-ijs

 

Voor mensen onder de 65 geldt niet of nauwelijks dat er meer doden vallen tijdens een hittegolf.

Hittegolven

In de afgelopen 20 jaar hebben we in Nederland tien hittegolven meegemaakt. Dat zijn perioden van minimaal vijf dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden is en minimaal drie dagen daarvan boven de 30 graden. Tijdens die hittegolven stierven per week gemiddeld 202 mensen van boven de 80 meer, dan in de week voor en na de extreem warme periode. In 2006 was het verschil zelfs 400 meer sterfgevallen.

Overlijden

Hetzelfde is overigens te zien in de winter. Tijdens de koude eerste 18 weken van het jaar overlijden gemiddeld 235 80-plussers per week meer dan tijdens de zomerperiode van eind mei tot halverwege september. Een gemiddelde week tijdens de winterperiode eist ongeveer evenveel levens van de oudste ouderen als een week met een hittegolf.

Bejaarden kunnen zich volgens Olde Rikkert wapenen tegen de temperatuurstijgingen door in zomer veel te drinken. Dat voorkomt uitdroging.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht