Zorg

Coma. Als mama slapend wakker is ’’We weten niet eens of ze begrijpt wat wij zeggen

Een roekeloze automobilist maakte precies twee jaar geleden een eind aan het gelukkige gezinsleven van de familie Döker. Moeder Tülay raakte in coma. Ze vertoont nu tekenen van minimaal bewustzijn. ’We kunnen haar niet in de steek laten.’

Coma

Archieffoto: Dagblad van het Noorden

De 8-jarige Efe heeft een droom. “Ik wil president worden”, zegt hij. “Dan maak ik alle wegen veiliger, zodat er geen ongelukken meer gebeuren.” De droom heeft te maken met zijn moeder, Tülay Kayapinar (32), die door een auto-ongeluk uit zijn leven is gerukt.

Coma na ongeluk

Zijn moeder is niet dood. Tegelijk zit er weinig leven in haar. Tülay ligt thuis roerloos in een ziekenhuisbed. Ze krijgt sondevoeding. Soms draait ze haar hoofd en beweegt de lippen. Haar ogen zijn open, de blik is leeg. Zo ligt Tülay sinds ze na het zware ongeluk uit coma ontwaakte. Fysiek dichtbij, geestelijk mijlenver weg. Al bijna twee jaar. Ze is geen schim meer van de stralende vrouw met de twinkeling in de ogen op de foto’s aan de muur.

Zorg voor comapatiënt

Samen met papa, opa en oma hijst Efe mama met een tillift in een rolstoel. Zittend op de leuning omhelst hij haar innig. Zoals hij elke dag bij haar op bed kruipt om te knuffelen. Met een vertederend optimisme praat hij tegen zijn moeder. Hij vertelt hoe het op school was, oefent woordjes en stelt vragen, in de hoop dat ze op een zeker moment iets terugzegt. Antwoorden blijven uit, maar Efe geeft de moed niet op.

“Elke avond voor het slapen gaan bidt hij dat het goed komt met mama”, vertelt zijn vader Cengiz Döker. “Ik laat hem veel met haar praten. Het blijft moeilijk. Je zegt dingen, maar krijgt geen reactie. Dialogen worden monologen. We weten niet eens of ze begrijpt wat wij zeggen.”

Daarom wil Cengiz liever niet in haar bijzijn praten over hun hoop en wanhoop. De enige zekerheid is de onzekerheid over de toekomst. Dat is een harde constatering, verzucht hij. “Tot een paar maanden geleden dacht ik nog dat het wel goed zou komen. Pas nu besef ik wat ik had en wat we deelden. Ik heb geen grip op de dingen, en weet niet wat ik nog kan verwachten.”

Het ongeluk

Op 13 juli 2011 verandert het leven van het gezin uit Almere ingrijpend. Hij zet vrouw en zoon bij familie af, en gaat naar vrienden. ’Tot vanavond,’ zegt Tülay als ze afscheid nemen. ’Waarschijnlijk slapen we straks al, maar dan zie ik je morgen weer.’

“Toen ik thuiskwam, sliepen ze inderdaad allebei. De volgende ochtend heb ik ze niet gezien. Het was mijn vrije dag en ze lieten mij uitslapen.”

Het regent als Tülay haar zoon naar school brengt. Bij een stoplicht wordt de auto vol in de zijkant geramd door een bestelbus die door rood rijdt. De bestuurderskant ligt in puin. Cengiz: “Tülay reed altijd voorzichtig, zeker als de kleine in de auto zat. Efe werd als eerste uit het wrak gehaald. Hij had alleen een gekneusde rug. In de ambulance vroeg hij of mama er al was.”

Politieagenten bellen Cengiz aan de deur uit zijn slaap. Ze brengen hem naar het AMC in Amsterdam. Onderweg passeren ze de plaats van het ongeluk. Cengiz ziet de okergele Renault Clio van zijn vrouw als een brok verwrongen staal tussen de voertuigen van de hulpdiensten staan.

In coma

Bij aankomst in het ziekenhuis wordt de ernst duidelijk. Tülay ligt in coma. “Ik zakte door de grond, wilde het niet geloven. Je hoopt dat ze in het ergste geval iets gebroken heeft. Aan hersenletsel dacht ik niet. Pas na ruim 4 uur wachten mocht ik haar zien. Toen ze zeiden dat ik niet moest schrikken, werd ik angstig. Daar lag ze dan, met een pijp in de mond, vastgekoppeld aan een beademingsapparaat.”

Dagenlang zit hij aan haar ziekenhuisbed gekluisterd, wachtend op een teken van leven. Hij vertelt Efe dat mama slaapt door het ongeluk en dat ze tijd nodig heeft om te herstellen. “Ik liet hem een bericht op mijn telefoon inspreken, in de hoop dat het een reactie uitlokte op de momenten dat Efe niet zelf bij haar kon zijn. ’Mama, ik ben bij je. Doe je ogen open. Ik hoop dat je beter wordt’.”

Na drie weken

Na drie weken gaat haar rechteroog open. De pupil reageert als hij met een lichtje in haar oog schijnt, de linkerpupil niet. De artsen boren zijn hoop de grond in. Tülay heeft geen uitingen van bewustzijn. Dat Cengiz haar soms zachtjes in zijn hand voelt knijpen, is eerder een spasme dan een bewuste beweging, zeggen ze. En is het echt belangrijk om te weten of ze aan één oog blind is als ze toch vegetatief blijft?

Cengiz mist het gevoel dat de artsen nog voor Tülay willen vechten. “Onmenselijk”, noemt hij het. “Veel artsen willen niet verder denken en vooruitkijken”, zegt Cengiz. “Vanaf het begin zeiden ze dat Tülay vegetatief blijft. Ze verwachtten niets meer. Mijn vrouw was al afgeschreven, haar dossier gesloten. Ze kon naar een verpleeghuis. Verder was het ons pakkie-an. Een jaar later kreeg ik met pijn en moeite een belafspraak met een neuroloog. Schandalig. Zonder hoop tel je niet meer mee.”

Ontwaakcentrum

Cengiz weigert zich er bij neer te leggen. Hij wil dat zijn vrouw een kans krijgt in een ontwaakcentrum, waar ze met prikkelingen van de zintuigen iemand bij bewustzijn proberen te brengen. Maar in Nederland mogen alleen patiënten tot 25 jaar zo’n behandeling ondergaan. Bij oudere patiënten is het effect van comarevalidatie niet wetenschappelijk onderzocht.

Naar België

Zijn zoektocht naar hulp voert hem naar België, waar die leeftijdsgrens niet bestaat. Medio september 2011 wordt Tülay opgenomen in het Revalidatie en MS-centrum in Overpelt. Cengiz neemt onbetaald verlof en huurt een woning in België. Efe komt in de weekenden over en blijft doordeweeks met opa of oma in Almere.

Het leven van Cengiz bestaat uit eten, slapen, oefenen met en zorgen voor Tülay. “Ik leefde op de automatische piloot. De aanpak is heel anders. Belgische artsen staan open voor andere dingen. Ze zagen Tülay als een mens, niet als een afgeschreven patiënt die niet meer meetelt in de maatschappij.”

Zorgverzekering

Hoewel de zorgverzekeraars deze behandeling volgens de Zorgverzekeringswet niet mogen vergoeden, strijkt verzekeraar Agis de hand over het hart. Met een verwijsbrief van de Nederlandse revalidatiearts van Tülay vergoedt Agis de totale kosten van 180.000 euro. “Ik was zo blij met het telefoontje van de verzekering. Dat was nog mijn enige hoop.”

In december 2011 kan Tülay voor onderzoek terecht bij de Coma Science Group in Luik. Daar meten ze via hersenscans het bewustzijnsniveau van patiënten. Op basis daarvan concluderen de Belgische artsen dat Tülay niet vegetatief is, maar tekenen van zeer gering bewustzijn toont.

In Overpelt prikkelen de artsen haar zintuigen met een fluit of Chinese bel, of door met een balletje langs haar lichaam te rollen. Na twee maanden zijn de eerste verbeteringen zichtbaar. Tülay beweegt haar armen en benen en ook haar linkeroog gaat open. Ze volgt met de ogen en reageert op vragen.

Communiceren met coma-patiënt

Om dat te bewijzen toont Cengiz een filmpje waarin hij ’communiceert’ met zijn vrouw. Daarin dreunt hij letters en klinkers op, en praat Tülay hem nauwelijks verstaanbaar na. Als hij ’jongen’ zegt, zegt zij ’meisje’. Zo oefent hij tegenstellingen, muzieknoten, dagen, maanden en lichaamsdelen. Hij vraagt, zij antwoordt. Hij geeft een opdracht, zij voert uit. “Wil je nu eens lachen? Blij kijken.” Voorzichtig trekt ze een mondhoek op. “Als je lacht, wil ik wel je tanden zien, hoor!” En net zo voorzichtig laat Tülay haar tanden zien.

Cengiz: “Er waren steeds meer bewijzen dat ze reageerde. Ze maakte klanken. Letters werden woorden en soms ook zinnen.”

Terugval

Een ziekenhuisbacterie en longontsteking zorgen voor een terugval. Weg zijn de bewegingen, klanken en woordjes. Het heeft geen zin meer om in België te blijven. Patiënten mogen daar maximaal zes maanden worden behandeld. Een verlenging van drie maanden is mogelijk, maar dan zou Tülay alleen nog logopedie en fysiotherapie krijgen.

Daarom keert Tülay in mei 2012 terug naar Nederland. Bijna een jaar lang ligt ze in verpleeghuizen in Blaricum en Naarden, en in een revalidatiecentrum in Huizen. Daar krijgt ze wel fysiotherapie, maar geen behandeling die gericht is op comarevalidatie. Ze komt terug in Almere en ligt maandenlang permanent in de woonkamer van haar ouders, omdat de eigen woning te klein is voor het ziekenhuisbed.

Nieuwe woning

Pas vorige maand heeft Cengiz een gelijkvloers appartement op de begane grond gevonden. Het gezin is herenigd, Tülay heeft haar eigen kamer. Cengiz verzorgt haar samen met zijn schoonouders, die er ook wonen. Ze dienen medicijnen toe volgens een tijdschema dat aan de muur hangt.

Hoopvol

De verwachtingen lopen uiteen. Cengiz probeert realistisch te blijven. Hoe zorgt hij ervoor dat zijn vrouw elke dag iets vooruitgaat? Zijn schoonouders zijn nog steeds hoopvol.

“Zij denken dat Tülay weer de oude wordt. Als ze gaan slapen, zetten ze haar bed extra laag zodat ze eruit kan stappen, mocht ze wakker worden. En elke ochtend gaat mijn schoonmoeder kijken. Elke dag is dat weer een teleurstelling. Ik wil hen die hoop niet afnemen.”

Opvoeding kind

Efe is blij dat het hele gezin weer onder één dak woont. De hoogbegaafde jongen babbelt vrolijk en vertelt trots over school. Familieleden die soms ter ondersteuning vanuit Turkije overkomen, zorgen dat hij genoeg afleiding heeft. “Alles wordt voor hem gedaan. Maar nu heeft hij meer nodig dan alleen verwend worden. Hij heeft zijn ouders nodig”, zegt Cengiz.

“De opvoeding lag grotendeels bij Tülay. Ik vind het moeilijk die rol over te nemen. Efe is nieuwsgierig, sociaal en open. Het is een kind met simpele vragen over het leven. Tülay las hem altijd boekjes voor. Sinds het ongeluk heb ik nog geen moment samen met hem gelezen. Ik heb daar geen geduld voor.”

Kanker

In de periode dat Tülay in België verbleef, trof het noodlot het gezin opnieuw. In maart 2012 wordt bij Cengiz teelbalkanker ontdekt. Hij wordt geopereerd en ondergaat een chemokuur. “In zo’n situatie heb je de steun van je vrouw nodig. Die heb ik erg gemist. Ik viel 10 kilo af, werd bleek en had haaruitval. Maar ik heb Tülay niks over mijn ziekte verteld.”

Hij mist de gesprekken met zijn vrouw, haar stem. Maar aan een andere partner denken of aan warmte en intimiteit, is niet aan de orde. Zoals hij zich ook niet wil voorstellen dat er een moment komt dat haar leven uitzichtloos is en beëindigd zal moeten worden.

“Het uitgangspunt is dat ik mijn hele leven bij haar blijf. Ik kan niet zeggen: ik heb ook mijn eigen leven, als je bijkomt, zie ik je wel weer. We zijn getrouwd, in goede en slechte tijden. Ik verplaats me steeds in haar situatie. Wat ik mis, mist zij ook, maar dan nog veel meer. Ik wil niet denken aan wat ik zelf misschien tekort kom, als zij niet eens kan bewegen. Ik kan haar niet in de steek laten.”

Veroorzaker

In mei stond de veroorzaker van het ongeluk voor de rechter. Hij hoorde 60 uur werkstraf tegen zich eisen. De uitspraak moet nog komen. Cengiz kon het niet opbrengen de zitting bij te wonen. “Hij wilde met mij in contact komen. Dat heb ik geweigerd. In een brief schreef hij dat hij spijt heeft en er erg onder lijdt. Hoezo lijdt hij? Mijn vrouw kan niet eens zelf eten en lopen!”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht