Voeding

Weg met de maaltijdstress! Tips voor kinderen die niet willen eten

Onenigheid over groenten die op moeten, kinderen die niet kunnen blijven zitten of zichzelf eronder smeren: in veel gezinnen is de avondmaaltijd geen harmonieus samenzijn. Rust aan tafel is vaak ver te zoeken, allerlei opvoedadviezen ten spijt. Toch is er een simpele oplossing tegen maaltijdstress: de tafelindeling.

 

eten

Foto: Leeuwarder Courant/ Jan de Vries

Een bekend beeld voor veel gezinnen: ouders komen laat uit het werk, bereiden in tempo een maaltijd voor zichzelf en voor de kinderen, die op hun beurt door school en buitenschoolse opvang ook een lange dag achter de rug hebben. In diezelfde haast gaat iedereen aan tafel, waarbij het ideale plaatje sneuvelt van een rustige maaltijd met ouders en kinderen die met elkaar de dag doornemen.

Onenigheid over eten

Joyce Benders, moeder van Fin (7) en Sem (5) en werkzaam als locatiemanager in de kinderopvang, herkent het. Hoewel onenigheid meestal uitbleef, om het niet willen eten van groente of ruzie om wie op welke plek mocht zitten, was de avondmaaltijd nooit helemaal het rustpunt dat ze hoopte dat het zou zijn. “Ik was veel in de weer met de jongens, sneed voor de jongste het vlees, liep af en toe naar de keuken om nog wat te pakken en sprak mijn man nauwelijks.”

Opvoedadviezen

Om het aan tafel leuk te hebben met elkaar, en om gesteggel over het bord dat helemaal leeg moet te voorkomen, zijn er opvoedadviezen in overvloed. Ook op de site van Triple P, de door de Centra voor Jeugd en Gezin onderschreven opvoedmethode voor positief opvoeden. Daar vinden ouders tips als: hanteer duidelijke regels, eet op vaste tijden en wees realistisch (peuters knoeien nu eenmaal).

Dat juist de gezamenlijke maaltijden momenten zijn waarop de harmonie ver te zoeken kan zijn, is niet vreemd. Dat zegt Miriam van Kreij, coach en trainer op onder meer het gebied van werk en persoonlijke ontwikkeling. “Het bij elkaar aan tafel moeten zitten legt extra onder de loep wat je de hele dag hebt kunnen ontlopen: de onderlinge verhoudingen.”

“Vooral in jonge gezinnen hebben ouders door alle drukte weinig tijd voor elkaar. Ze komen er vaak niet aan toe elkaar te vragen hoe het gaat. Tegelijkertijd is er in elk gezin een volgorde die de meeste rust geeft,” vertelt Van Kreij, die cliënten ook begeleidt bij het maken van familieopstellingen, een vorm van psychotherapie waarbij deelnemers rollen op zich nemen, om op die manier de verhoudingen en dynamiek binnen families bloot te leggen.

Familieopstelling

Samen aan tafel eten is zo’n familieopstelling in het klein en in die opstelling zit ’m de oplossing voor een rustige maaltijd. Het idee: als elk gezinslid maar op de juiste plek zit, kan iedereen van de maaltijd genieten. Een dreumes die schreeuwend aan het hoofd van de tafel de dienst uitmaakt, zit volgens Van Kreij op een prinsenplek: niet handig. En wat de ouders beter niet kunnen doen is tegenover elkaar gaan zitten. “Als ouders letterlijk naast elkaar zitten, en dat elke dag weer doen, dan vinden ze steun bij elkaar en voelen de verbondenheid.”

Dat doet ook iets met hun kinderen. Van Kreij: ’’Als ouders letterlijk naast elkaar zitten, en dat elke dag weer doen, dan vinden ze steun bij elkaar en voelen de verbondenheid “Kinderen gedijen als ouders wel aandacht voor elkaar hebben. Als ze hun ouders naast elkaar aan tafel zien zitten, dan zien ze letterlijk en figuurlijk: mijn ouders horen bij elkaar.” En dat schept duidelijkheid. “Kinderen weten: ’wij zijn de kinderen en mogen kind zijn’. Ze hoeven geen verantwoording te dragen en kunnen een bondje sluiten met elkaar. Niet door samen te spannen tegen het moeten eten van groenten, maar door samen aan tafel plezier te maken.”

Workshops

In workshops laat Van Kreij ouders zien hoe eenvoudig het werkt als ouders naast elkaar zitten, de kinderen tegenover hen zitten op volgorde van leeftijd met de klok mee. En wat als er slechts een ouder in het gezin is, bijvoorbeeld door scheiding? “Het belangrijkste is dat iedereen een plek heeft in het gezin, ook de ouder die er niet bij is. Dat er over hem gepraat mag worden, dat er misschien een foto van hem in de kamer hangt, draagt ook bij aan rust.”

Benders, vooraf sceptisch, volgde de workshop. “Ik hou niet van zweverig gedoe, zoals het vooraf wel op me overkwam. Maar toen anderen ons eetmoment nabootsten, zag ik concreet wat er bij ons elke avond gebeurde: ik zat aan het hoofd van de tafel met aan elke kant een kind. Als het vijfde wiel aan de wagen zat mijn man verderop, naast een van de kinderen. Hij was in feite buitengesloten.” Nu heeft iedereen in haar gezin zijn eigen, vaste plek aan tafel en dat heeft effect. “Ook na een lange, drukke dag hebben we tijd en aandacht voor de kinderen en voor elkaar.”

Meer weten?

Lees over de workshops van Miriam van Kreij op www.mirremaan.nl. Wie een mailadres invult, ontvangt gratis tips om meer rust aan tafel te krijgen. Over Triple P is meer te vinden op www.positiefopvoeden.nl.
(Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht