Zorg

Slaapapneu: slapen als een olifant

Heel veel snurkers hebben de slaapziekte apneu, maar weten het niet. De gevolgen van het veelvuldig stokken van de ademhaling kunnen ernstig zijn.

Apneu maakte van Edmar van den Brandt (50) uit Drachten een ander mens. ,,Ik was mezelf niet meer, nu ben ik de oude Edmar weer.’’ Jonge mensen zijn niet ziek. Dacht hij. Edmar van den Brandt is inmiddels een illusie armer. Hij was nog geen veertig toen hij afgemat, chagrijnig en uitgeblust was. Wie apneu heeft, is overdag ontzettend moe.

slaapapneu

Edmar van den Brandt heeft slaapapneu. Foto NDC Mediagroep/Niels Westra

Apneu treft vooral mensen van boven de veertig, maar komt op alle leeftijden voor. De oorzaken van de ziekte zijn verschillend. Een daarvan is aanleg. Een kleine keelholte of een grote tong kunnen het ontwikkelen van de ziekte bevorderen. Apneu komt in sommige families veel voor. Meer mannen dan vrouwen hebben het, maar het verschil is klein.

Overgewicht

Er is een verband met overgewicht. Bijna driekwart van de patiënten heeft overgewicht en van alle mensen met overgewicht heeft bijna een derde slaapapneu. ,,Ik ken ook apneu-patiënten die broodmager zijn en het toch hebben’’, vertelt Edmar. Vroeger was de simpele gedachte dat dikke mensen eerder apneu krijgen, dus ze moesten maar afvallen. Maar inmiddels is duidelijk dat apneu ook dik kan maken. Want als je niet in een diepe slaap komt, herstelt je lichaam niet.

De hormonen raken van slag, waardoor het lichaam om extra koolhydraten vraagt. Mensen met apneu krijgen dan trek, vaak in ongezond eten. Door dit voedsel ontstaan er insulinepieken die weer honger veroorzaken, je krijgt meer slaap en uiteindelijk minder energie. Met deze wetenschap is het zaak eerst de apneu te behandelen, dan afvallen. Edmar maakt nu ook serieus werk om af te vallen.

CPAP

Tegen de ziekte bestaat geen medicijn, de meest effectieve behandeling voor mensen met een ernstige vorm van apneu is die met een CPAP. Dat is een apparaat dat met slang en neusmasker verbonden is met je gezicht. Het blaast lucht via de neus of mond naar binnen, de druk zorgt ervoor dat de luchtpijp open blijft en niet steeds dichtklapt.

,,Je slaapt als een olifant met een slurf. Dat kan heel erg lastig zijn’’, weet Edmar. ,,Ik heb er zelf gelukkig weinig moeite meegehad, maar ik ken apneu-patiënten die het masker aan de kant gooien. Dat is heel slecht. Apneu is levensgevaarlijk.’’

Operatie

Al in 1990 had hij – achteraf gezien – de eerste klachten. Hij was toen zeer vermoeid. Hij sliep wel goed. ,,Maar dat doen bijna alle apneupatiënten, denken ze.’’ Elke ochtend had hij het gevoel dat hij een enorme kater had. ,,Vaak hoofdpijn, maar vooral moe.’’ In Amstelveen, waar hij toen nog woonde, oordeelde de keel-, neus- en oorarts dat hij obstructies in zijn neus had. Ze werden operatief verwijderd, de klachten verminderden.

Maar rond 2000 kwamen ze sluipenderwijs terug. ,,En mijn karakter veranderde. Ik had een kort lontje’’ Chagrijnig zijn veel apneupatiënten doordat ze nooit echt goed slapen en dus uitrusten. ,,Ook was ik vaak ziek. De apneu ging ten koste van mijn weerstand.’’ Hij viel soms in slaap tijdens het werk. Een paar minuutjes maar. ,,En zelfs tijdens het autorijden was ik soms heel even weg.’’

Vaderdagcadeau

Eén incident staat op zijn netvlies. Hij kwam de huiskamer binnen en zag wat staan op een tafel. ,,Ik vroeg mijn vrouw wat dat was. Ik wist het niet meer. Ze was verbijsterd. Het bleek het vaderdagcadeau te zijn dat de kinderen voor mij hadden gemaakt.’’ Alleen al bij de herinnering komt de schaamte weer boven.

Na een vakantie in 2002 was Edmar kapot en ten einde raad. Hij kon niet meer. Hij ging via de huisarts naar het MCL. Onderweg zei hij tegen zijn vrouw: ,,Dit wordt het zoveelste onderzoek dat niks gaat opleveren.’’ Hij vertelde de arts wat er aan de hand was. Zijn vrouw merkte op dat hij in zijn slaap herhaaldelijk stopte met ademen. Edmar keek er van op, maar de arts wist genoeg en stelde direct de diagnose: obstructieve slaapapneu (osas).

Slaaponderzoek

Een dag lang hield een speciaal kastje dat hij bij zich droeg alles bij. Na afloop meldde de arts dat Edmar ’s middags ook eventjes had geslapen. ,,Ik ontkende het. Ik wist het niet. Ik had het niet eens gemerkt, maar was echt weggedut.’’ Uit het slaaponderzoek bleek dat zijn adem wel 50 tot 55 keer uur stokte tijdens zijn slaap.

Dit aantal duidt op een ernstige vorm van apneu. Gemiddeld duurde de ademstilstand zo’n 25 seconden, maar er waren ook uitschieters van anderhalve minuut lang. ,,Ik kwam niet meer in een diepe slaap, de toestand waarin je lichaam normaalgesproken uitrust.’’

Apneu

De adem van iedereen stokt zo’n vijf keer per uur. Is dat vaker, dan is er sprake van een lichte vorm van apneu. Voor deze mensen zijn er beugels, die de kaken zo van elkaar houden dat de luchtweg open blijft. Stopt de adem vaker dan vijftien keer per uur, dan is het apparaat met masker de enige manier om de schadelijke effecten van de ziekte teniet te doen.

Edmar is er van overtuigd: ,,Apneu maakt een wandelende tijdbom van mensen als ze er niets aan doen. De ziekte kan een oorzaak zijn van plotseling overlijden door hartfalen of een hartinfarct.’’ Apneu is een gevaarlijke ziekte die grote gevolgen kan hebben. Door de vele ademstops per nacht heeft de slaper een zuurstoftekort. Te vaak kan leiden tot schade aan de organen, zoals het hart. De gevolgen komen vaak pas aan het licht als de gezondheidsschade al is berokkend.

Masker

Het slapen met een masker is een stap. Al na een nacht slapen met het apparaat voelde Edmar zich beter. ,,Ik merkte direct het verschil.’’ Hoe lastig het ook is, hij slaapt nooit meer zonder. Met alle gevolgen van dien. ,,Het knuffelen voor het slapen gaan… De intimiteit verandert wel. Ik voelde me minder man. Je moet dit wel verwerken. Dit effect moet je niet onderschatten.’’

slaapapneu

CPAP: het masker voor apneupatiënten. Foto NDC Mediagroep/Niels Westra

Na langdurig gebruik boekte hij zijn grootste winst: hij werd weer zichzelf. Het is niet zonder slag of stoot gegaan. De apneu heeft veel nadelige gevolgen gehad. ,,Mijn huwelijk is er mede door gestrand. Ik heb lang als een zombie op de bank gezeten. Voor praten had ik geen puf. Ook tegen mijn kinderen was ik kortaf. Ik zeg niet dat de apneu de schuld ervan is, er speelde meer, maar het heeft wel een grote rol gespeeld.’’

Geheugenverlies

Ook fysiek heeft de apneu sporen achter gelaten. ,,Ik heb nog steeds last van verlies van geheugen en concentratie.’’ Hij heeft zelf maatregelen getroffen. Hij werkt een dag minder in de week om tot rust te komen. Ook attendeert zijn mobiele telefoon hem op afspraken zodat hij die niet vergeet. ,,Dat geeft mij rust in het hoofd.’’ Slapen is weer prettig, Edmar wordt uitgerust wakker. En hij is zichzelf weer. Dat is de grootste winst.

Dit artikel is eerder in de Leeuwarder Courant gepubliceerd.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht