Well-being

Tips om de hitte het hoofd te bieden. Wat moet je doen om zomin mogelijk last te hebben van de hitte?

Het warme weer heeft ertoe geleid dat sinds gisteren het nationaal hitteplan van kracht is. Het plan geldt voor het hele land, en betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen als ouderen en kinderen te beperken. 

hitte

Foto: Dagblad van het Noorden

Pas op ouderen bij hitte!

Mensen die beroepshalve voor hen moeten zorgen dienen alert te zijn, maar iedereen moet in de warmte opletten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft tips. Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten, stelt het RIVM.

Drink voldoende bij hitte

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel bij hitte

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning tussen 12 en 16 uur.

Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel bij hitte

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends.

Zorg voor elkaar bij hitte

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht